Zeci de milioane de salariaţi americani sunt obligaţi să se vaccineze împotriva covid-19 până la 4 ianuarie, iar altfel sunt obligaţi să se testeze cu mare regularitate, a anunţat joi administraţia preşedintelui Joe Biden, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această vaccinare obligatorie - care vizează angajaţii întreprinderilor cu peste 100 de muncitori, lucrătorii din domeniul medical şi salariaţii subcontractanţilor agenţiilor federale - este una dintre măsurile cele mai radicale adoptate de către Guvernul american într-o încercare de a controla epidemia, care subminează economia.

”Există acelaşi termen-limită corent pentru aceste trei categorii, la 4 ianuarie 2022”, data la care angajaţii este necesar fie să fi fost vaccinaţi cu ultima doză de vaccin, fie să înceapă să se testeze cel puţin o dată pe săptămână, a anunţat joi un oficial american de rang înalt.

Preşedintele american Joe Biden a anunţat această măsură - care vizează peste două treimi din forţa de muncă din Statele Unite -, într-un discurs pe care l-a susţinut la Casa Albă.

În opinia sa, acest lucru înseamnă ”să se dea pagina” noului coronavirus şi o strângere a şurubului împotriva milioaneor de americani care refuză în continuare să se vaccineze.

Mai multe întreprinderi - inclusiv ggantul cărnii Tyson Foods sau compania aerană United Airlines - au pregătit deja terenul, prin impunerea încă de la sfârşitul lui septembrie a acestor obiligaţii angajaţilor lor.

Ultimul gigant care a făcut acest lucru - construcotrul de automobile Ford - a cerut celor 32.000 de angajaţi ai săi să se vaccineze până la 8 decembrie, mai puţin dacă prezintă scutiri religioase sau medicale, potrivit presei americane.

OPOZIŢIA REPUBLICANĂ, FURIOASĂ, DENUNŢĂ O ”DICTATURĂ”

Însă în ţara libertăţilor individuale, această măsură a provocat furia în rândul opoziţiei republicane, care denunţă o ”dictatură”.

”În realtate, vaccinarea obligatorte funcţionează”, respinge aceste critici oficialul de rang înalt citat, care preconizează că aceasta ”va conduce la vaccinarea a milioane de americani, la protejarea muncitorilor, la salvarea unor vieţi, la consolidarea economiei noastre şi va contribui la accelerarea ieşirii noastre din pandemie”.

Pandemia covid-19, alimentată din vară de varianta indiană (delta), a ucis deja 750.000 de oameni în Statele Unite.

Preşedintele american, ales la conducerea primei puteri economice mondiale în urmă cu exact un an de zile, a făcut din lupta împotriva covid-19 unul dintre semnele distinctive ale preşedinţiei sale.

Însă uriaşa campanie de vaccinare americană, desfăşurată în mare viteză, şi-a pierdut suflul, ceea ce a condus la creşterea nivelului contaminării şi a oprit în parte relansarea economică promisă de către liderul democrat.

Convingerea adulţilor reticenţi să se vaccneze împotriva covid-19 nu este uşoară, cu atât mai mult cu cât mai multe state americane - precum Texasul - au interzis vaccinarea obligatorie pe teritoriile lor.

Un sondaj realizatluna trecută de către Society for Human Resource Management arăta că 90% dintre angajatorii intervievaţi estimau că este dificil să pună în aplicare o astfel de vaccinare obligatorie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.