Două noi plângeri privind crime împotriva umanităţii şi crime de război au fost depuse în justiţia germană de către 13 sirieni, care acuză acte de tortură comise în închisorile regimului lui Bashar al-Assad, a anunţat miercuri ONG-ul care sprijină acest demers, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceste plângeri, care urmează celei depuse în martie de şapte sirieni, vizează 17 oficiali de rang înalt din această ţară.

Între persoanele acuzate figurează oficialul cu cel mai înalt rang în cadrul serviciilor siriene de securitate, Ali Mamlouk, şi şeful serviciilor de informaţii ale Forţelor aeriene Jamil Hassan, potrivit ONG-ului European Center for Constitutional and Human rights (ECCHR).

”Această plângere, în Germania, constituie pentru mine, la ora actuală, singura posibilitate de a mă bate pentru ca să se facă dreptate în ţara mea”, a declarat pentru AFP unul dintre reclamanţi, Yazan Awad, un sirian în vârstă de 30 de ani, refugiat de doi ani în Germania, care spune că a fost deţinut în centrul de deternţie de la al-Mezzeh - considerat un centru de tortură.

Depuse la Parchetul Federal de la Karlsruhe (sud-vest), aceste recursuri au la bază principiul juridic al competenţei universale, care permite unui stat să îi urmărească în justiţie pe autorii unor crime indiferent de naţionalitatea lor şi de locul în care aceste crime au fost comise.

Germania este una dintre puţinele ţări din lume care aplică acest principiu.

ECCHR, care a pregătit aceste plângeri împreună cu doi avocaţi şi activiştii sirieni Anwar al-Bunni şi Mazen Darwish, cere să fie emise internaţionale de arestare pe numele principalilor responsabili sirieni.

În septembrie, aproape 27.000 de fotografii scoase din Siria de ”Cesar”, un fost fotograf al Poliţiei Militare siriene, au fost predate Parchetului Federal.

Justiţia germană a lansat, de asemenea, în 2011, o anchetă structurală, în absenţa unor plângeri, şi adună, de atunci, probe ale unor eventuale crime comise de dictatura siriană.

În Spania, o plângere de acelaşi tip depusă de către o spaniolă de origine siriană a fost respinsă de către justiţie în iulie.

În Franţa, mai multe proceduri sunt în curs, cu privire la dispariţia a doi franco-sirieni în 2015.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.