Două nave de marfă au părăsit portul Pivdenni, din apropiere de Odesa, a anunţat vineri vicepremierul ucrainean, ridicând la patru numărul navelor care au plecat din porturile ucrainene de mare adâncime de la Marea Neagră de când Rusia s-a retras din acordul ce asigura o trecere securizată pentru navele cu cereale, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vicepremierul ucrainean Oleksandr Kubrakov a declarat că vrachierele Anna-Theresa şi Ocean Courtesy au părăsit portul Pivdenni pe traseul unui coridor temporar stabilit pentru navele civile.

Rusia a blocat porturile ucrainene de când şi-a invadat vecinul, în februarie 2022, şi a ameninţat că va trata toate navele ca potenţiale ţinte militare după ce s-a retras, în iulie, după un an, din Iniţiativa referitoare la cereale, un acord intermediat de ONU şi Turcia.

Drept răspuns, Ucraina a anunţat un "coridor umanitar" care trece pe lângă coasta vestică a Mării Negre, prin apropiere de România şi Bulgaria. Două nave blocate în porturile ucrainene încă de la începutul invaziei au reuşit până acum să îl folosească pentru a pleca.

Anna-Theresa şi Ocean Courtesy transportă 56.000 de tone de fontă brută şi, respectiv, 172.000 de tone de concentrat de minereu de fier, a scris Kubrakov pe platforma X.

Datele de pe harta interactivă a LSEG arătau vineri cele două nave la peste 10 km de ţărm, folosindu-şi motoarele şi îndreptându-se spre sud-est.

Parlamentarul ucrainean Oleksi Honcearenko, care este din Odesa, a postat la rândul său, vineri, pe aplicaţia Telegram că două nave au fost văzute în apropierea oraşului. El a postat o fotografie care arată două nave în depărtare. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.