Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat că Uniunea Europeană este dispusă să asculte ideile premierului britanic Boris Johnson cu privire la Brexit, dacă acestea sunt “realiste”, relatează bbc.com.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tusk, prezent la summit-ul G7 de la Biarritz, a precizat însă că nu va coopera pentru un Brexit “fără acord”.

Johnson a afirmat, la rândul său, că dacă Tusk, pe care îl va întâlni duminică, nu vrea să fie amintit ca “Mr No-Deal Brexit”, cerinţele Marii Britanii trebuie acceptate.

De când a devenit premier, Boris Johnson a subliniat că Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană la 31 octombrie.  Johnson a spus în repetate rânduri că preferă un Brexit cu acord, dar discuţiile cu privire la o ieşire negociată a Regatului Unit din blocul european se lovesc de mecanismul numit ”plasa de siguranţă” irlandeză (”backstop”). “Am spus clar că nu vreau un Brexit fără acord şi că trebuie să eliminăm ‘backstop’-ul din tratat”, a afirmat Johnson.

Donald Tusk a reacţionat folosind şi el “Mr No Deal”, însă referindu-se la Johnson: “Încă sper că premierului Johnson nu îi va plăcea să rămână în istorie ca Mr No Deal. Uniunea Europeană a fost deschisă mereu cooperării. Într-o singură privinţă nu voi coopera: pentru un Brexit fără acord. Suntem dispuşi să ascultăm idei care sunt operaţionale, realiste şi acceptabile pentru toate statele membre ale Uniunii Europene”, a spus Tusk.

Summit-ul G7 are loc cu doar aproximativ două luni înainte de data la care Marea Britanie urmează să părăsească Uniunea Europeană (31 octombrie). Johnson vrea să renegocieze “backstop-ul” irlandez, dar Uniunea Europeană nu este de acord.

La începutul acestei săptămâni, Boris Johnson i-a scris lui Donald Tusk, pentru a-şi reafirma voinţa de a încheia un acord în vederea unei ieşiri din UE şi a-şi reafirma totodată opoziţia faţă de controversata dispoziţie cu privire la Irlanda (”backstop”). Această dispoziţie - ”plasă de siguranţă” - este prevăzută în acordul retragerii din UE încheiat de precedentul Guvern al Theresei May. Ea prevede ca - în lipsa unei soluţii mai bune la finalul perioadei de tranziţie de doi ani şi în vederea evitării instalării unei frontiere între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda - Regatul Unit să rămână în întregime în Uniunea Vamală.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.