Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a ţinut un discurs la Varşovia în care a criticat partidul aflat la putere în Polonia – Lege şi Justiţie (PiS) – pentru că nu respectă constituţia ţării, scrie Politico.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vorbind de ziua naţională în Polonia în care se comemorează prima constituţie a ţării din 1971, Tusk a afirmat: „Nu se poate ca cei de la putere să celebreze constituţia o dată pe an şi apoi să nu o respecte în nicio zi”.

Guvernul polonez, aflat la putere din 2015, se află în conflict cu UE din cauza modificărilor aduse sistemului judiciar, despre care susţine că sunt necesare pentru a elimina urmele comunismului. Criticii le consideră ca fiind o încercare de a controla justiţia iar atât UE cât şi Consiliul Europei au avertizat că măsurile încalcă constituţia.

Tusk a reiterat aceste puncte de vedere şi a ţinut în mână un exemplar al constituţiei în timpul discursului său.

El a respins criticile conform cărora discursul său reprezintă o implicare în afacerile interne ale unui stat membru UE.

„Cei care spun că eu, ca şef al Consiliului European, nu ar trebui să mă implic în campania politică a unui partid au dreptate, nu acesta este rolul biroului meu. Însă este dreptul şi obligaţia mea de a susţine europenii din fiecare ţară UE care sunt determinaţi să unească şi nu să divizeze oamenii”, a afirmat el.

Guvernul PiS îl consideră pe Tusk ca un rival. PiS a încercat, fără succes, să îl blocheze pe Tusk din a obţine un al doilea mandat la Consiliul European acum doi ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.