Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat că există „un loc special în iad” pentru cei care „au promovat Brexitul fără să aibă nici măcar o idee privind un plan de implementare”, informează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tusk a făcut afirmaţiile la o conferinţă de presă organizată după discuţiile sale cu premierul irlandez Leo Varadkar, la Bruxelles.

Tusk a precizat că va insista în ceea ce priveşte „soluţia de rezervă” pentru graniţa irlandeză, însă a adăugat că se pregăteşte alături de Varadkar de un „posibil fiasco” al unui Brexit fără acord.

Declaraţia privind locul special din iad al celor care au promovat Brexitul fără niciun plan a apărut ulterior şi pe contul oficial de Twitter al lui Tusk.

„Ştiu că încă mai sunt multe persoane în Marea Britanie, pe continent şi în Irlanda care doresc o anulare a acestei decizii. Am fost mereu alături de voi, cu toată inima”, a afirmat Tusk.

„Dar faptele sunt clare. În acest moment, poziţia pro-Brexit a premierului britanic şi a liderului opoziţiei elimină această posibilitate”, a adăugat el.

„Astăzi nu există o forţă politică pentru tabăra pro-UE. Spun acest lucru nemulţumit, dar nu putem contrazice faptele”, a precizat Tusk.

Premierul britanic Theresa May urmează să ajungă la Bruxelles joi pentru a cere modificarea acordului privind Brexitul. Ea speră că aceste schimbări o vor ajuta să obţină aprobarea parlamentului britanic.

Tusk a informat că celelalte 27 state membre ale UE au decis în decembrie că acordul „nu este deschis către renegocieri”.

„Sper ca mâine vom auzi de la premierul May o sugestie realistă pentru a încheia impasul ... având în vedere ultimele voturi în Camera Comunelor”, a declarat Tusk.

El a afirmat că problema graniţei irlandeze şi nevoia de a prezerva procesul de pace din Irlanda rămâne „prioritatea” Uniunii Europene.

„UE este în primul rând un proiect al păcii. Nu vom risca pacea sau impune o dată de expirare asupra reconcilierii. De aceea insistăm privind soluţia de rezervă”, a precizat Tusk.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.