Guvernul Trump a anunţat un nou proiect de reglementare menit să menţină în viaţă sute de centrale pe cărbune, a căror închiderea voia să o grăbească fostul preşedinte Barack Obama, în vederea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră în Statele Unite, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Denunţată imediat de ecologişti şi opoziţia democrată, decizia vizează să concretizeze angajamentul de campanie al lui Donald Trump de anulare a normelor de mediu din era Obama - pe care le consideră ilegale şi distrugătoare de locuri de muncă - în regiuni care-i sunt loiale, ca Virginia de vest şi Kentucky.

”Le dăm munca lor super-minerilor noştri de cărbune. Oameni super (...). Adorăm frumosul cărbune curat din Virginia occidentală”, a declarat Trump marţi seara, la un miting de campanie, în acest stat.

Planul propus marţi - care are nevoie de luni, eventual de ani, pentru a fi pus în aplicare, din cauza termenelor legale şi unor probabile obstacole juridice - le va permite centralelor americane să emită în atmosferă milioane de tone suplimentare de gaze cu efect de seră, în următoarele decenii, îndepărtând şi mai mult Statele Unite de obiectivele Acordului de la Paris privind modificările climatice din 2015, pe care preşedintele american l-a renegat anul trecut - fără a pune la socoteală emisiiale  altor poluatori ai aerului ca dioxidul de sulf (SO2).

”Era obligaţiilor federale monolitice şi birocratice s-a terminat”, a declarat Andrew Wheeler, conducătorul interimar al Agenţiei Protecţiei Mediului (EPA) într-o conferinţă telefonică cu presa.

”Aerul va fi mai murdar, iar sănătatea ţării noastre se va deteriora, pentru că preşedintele Trump se aşează alături de câteva puternice grupuri de interese”, a deplâns liderul minorităţii democrate în Senat Chuck Schumer.

Planul vizează să înlocuiască "Clean Power Plan" al lui Barack Obama, care ar fi impus norme stricte antipoluare centralelor pe cărbune, dar care a fost suspendat de Curtea Supremă, iar apoi anulat încă de la venirea la putere a miliardarului republican.

El descentraliza reglementarea antipoluare la nivelul statelor federale, lăsând ”flexibilitate” Kentucky sau Californiei să-şi stabilească propriile norme centralelor, sub pretextul ridicării birocraţiei federale.

”Administraţia vrea să rămână cu braţele încrucişate”, s-a lamentat Ken Kimmel, preşedintele Union of Concerned Scientists, amintind că EPA şi-a anunţat cu câteva luni urmă intenţia de a anula viitoare norme antipoluare în cazul vehiculelor.

CĂRBUNE ÎN DECLIN

Foşti membri ai administraţiei democrate asistă, astfel, din 2017, la încercarea de demolare a celor doi mari piloni ai politicii luptei împotriva modificărilor climatice a lui Barack Obama.

”Noi suntem singura ţară din lume care consideră cărbunele drept o energie a viitorului”, şi-a exprimat regretul la CNN Gina McCarthy, administratoarea EPA în precedenta administraţie.

Ei denunţă o nostalgie care, de altfel, nu mai corespunde realităţii energetice din Statele Unite.

În contextul în care cărbunele servea la generarea a jumătate din electricitatea americană în urmă cu un deceniu, el mai produce doar 30% din aceasta. Gazele naturale au devenit prima sursă de energie, în urma boomului gazelor de şist, iar energia eoliană se află într-o creştere puternică.

În pofida susţinerii administraţiei actuale, închiderea centralelor se succedă - 40% din parcul de centrale pe cărbune care existau în 2010 a fost închis sau prevede să închisă, potrivit unor date furnizate de această industrie, American Coalition for Clean Coal Electricity.

Şeful EPA Andrew Wheeler a recunoscut el însuşi că piaţa s-a schimbat profund de pe vremea lui Barack Obama şi că gazele naturale şi energiile regenrabile îşi vor continua creşterea de neoprit.

”Asta va continua chiar dacă EPA continuă să scuipe în vânt”, a reacţionat Michael Bloomberg, un fost primar al New Yorkului, devenit filantrop şi activist în lupta împotriva încălzirii globale, care animă împreună cu alte personalităţi şi aleşi o coaliţie de actori locali - oraşe, state, întreprinderi - hotărâţi să reducă emisiile de gaze cu efect de seră, în pofida paşilor înapoi ai Guvernului federal.

O susţinere politică în mod continuu a cărbunelui ar putea să încetinească această tranziţie a pieţei energetice şi să prelungească viaţa unor centrale depăşite.

Acest lucru va face şi mai dificilă atingerea obiectivului reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră - de -26% până în 2025, faţă de 2005 - stabilit de către Barack Obama, care era deja mai puţin ambiţios faţă de cel al Europei. În 2016, Statele Unite se aflau la un nivel al reducerii de 12%.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.