Preşedintele american Donald Trump a ordonat, la o cină cu donatori - organizată la Trump Hotel în Washington -, să fie ”scăpat” de ambasadoarea Statelor Unite în Ucraina Marie Yovanovitch, potrivit unei înregistrări video datată la 30 aprilie 2018, difuzată în presa americană, relatează Reuters şi AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întregistrarea - pe care Reuters scrie că şi-a procurat-o de la avocatul unui fost asociat al lui Rudy Giuliani, Lev Parnas - începe cu Trump care pozează într-o cameră înainte să intre la cină.

Înregistrarea îl prezintă apoi în timp ce pătrunde într-o sală în care este pusă o masă pentru 15 persoane, iar camera este lăsată pornită, îndreptată către tavan.

Documentul - care durează 83 de minute şi din care postul ABC News a dezvăluit fragmente vineri - nu conţine aproape nicio imagine cu vreuna dintre celelalte persoane prezente la cină.

Camera rămâne orientată spre tavan în timpul cinei.

În toiul înregistrării - începând de la minutul 39 - după ce unul dintre comeseni sugerează că Marie Yovanovitch este o problemă, se aude vocea preşedintelui american care spune ”scăpaţi-mă de ea! Daţi-o afară mâine. Nu-mi pasă. Daţi-o afară mâine. De acord? Faceţi-o”.

”Cea mai mare problemă - cea cu care trebuie să începem - este că trebuie să scăpăm de ambasadoare. Ea este acolo din administraţia Clinton”, afirmă un bărbat - la minutul 42 -, recunoscut de presa americană ca fiind Lev Parnas, de origine ucraineană.

”Cine? Ambasadoarea în Ucraina?” întreabă Trump.

”Da, în mare ea spune la toată lumea: «(preşedintele american) va fi destituit. Este o chestiune de timp». Este incredibil”, îi răspunde interlocutorul său, provocând râsete în rândul invitaţilor.

”Scăpaţi-mă de ea. Daţi-o afară mâine”, îi răspunde atunci preşedintele american. ”Nu-mi pasă, daţi-o afară mâine. Concediaţi-o. Ok? Faceţi-o”.

Contactată de Reuters, Casa Albă nu a reacţionat.

Donald Trump a declarat în trecut că are dreptul să o destituie pe Marie Yovanovitch, care s-a aflat în centrul unei serii de evenimente ce au condus la deschiderea procedurii destituirii sale.

Trump a destituit-o pe Yovanovitch în mai.

El a declarat vineri la Fox News că nu era ”un fan” al diplomatei.

Democraţii acuză apropiaţi ai lui Trump de faptul că au exercitat presiuni timp de un an asupra lui Yovanovitch să demisioneze, pe care o considerau un obstacol în calea voinţei lor de a exercita presiuni asupra Ucrainei, pentru ca Kievul să deschidă o anchetă împotriva lui Joe Biden, posibilul rival democrat al miliardarului republican în alegerile prezidenţiale din noiembrie.

Lev Parnas, un fost asociat al lui Rudy Giuliani, avocatul personal al lui Donald Trump, a evocat această conversaţie în interviuri acordate presei săptămâna trecută.

Trump a negat că îl cunoaşte pe Parnas.

După ce a auzit informaţiile dezvăluite de ABC News vineri, Lev Parnas a trimis înregistrarea Comisiei Informaţiilor din cadrul Camerei Reprezentanţilor, a anunţat Joseph Bondy, avocatul lui Parnas - de la care Reuters precizează că a obţinut înregistrarea video.

Comisia însărcinată cu Informaţiile în cadrul Camerei Reprezentanţilor, majoritar democrată, continuă să ancheteze cu privire la Donald Trump, al cărui proces în Senat a început săptămâna aceasta.

Echipa care-l apără pe Trump a început să-şi prezinte argumentele sâmbătă.

Un om de afaceri în Florida, Lev Parnas a jucat un rol-cheie în demersurile lui Rudy Giuliani de a găsi informaţii cu care să-l ”murdărească” pe Joe Biden.

El a fost inculpat cu privire la încălcarea reglementărilor financiare în campaniile electorale, în cadrul altei anchete.

Parnas este acuzat în acest dosar de faptul că a ascuns originea străină a unor donaţii în valoare de 325.000 de dolari, făcute în mai 2018, în campania realegerii lui Donald Trump.

Între celelalte persoane de la cină se află fiul lui Donald Trump Donald Trump Jr. şi un asociat al lui Lev Parnas, Igor Fruman, potrivit unei imagini.

În timpul cinei, comesenii au discutat despre finanţarea canabisului, Tesla, Amazon, gaze naturale, oţel şi aluminiu, golf, Rusia şi Ucraina.

Avocatul lui Parnas a făcut publică această înregistrare pentru că Donald Trump a negat în mai multe rânduri faptul că l-ar cunoaşte pe omul de afaceri, care şi-a multiplicat declaraţiile stânjenitoatre prin care-i acuză pe preşedintele american şi pe alţi lideri republicani de faptul că erau la curent cu toate presiunile exercitate asupra Kievului cu scopul de a-i face rău lui Joe Biden.

Această înregistrare video confirmă faptul că Donald Trump a cerut destituirea lui Marie Yovanovitch, o diplomată experimentată.

În pofida faptului că preşedinţii americani au puterea de a numi şi chema ambasadori, înregistrarea capătă un sens important din perspectiva declaraţiilor fostei ambasadoare în Congres, în audieri, în noiembrie.

În audierea sa, în cadrul procedurii destituirii lui Trump, Yovanovitch a declarat că s-a simţit ameninţată atunci când a aflat conţinutul convorbirii telefonice între Donald Trump şi  omologul său ucrainean Volodimir Zelenski în care locatarul Casei Albe i-a cerut fostului umorist să ancheteze un rival în alegerile prezidenţiale.

În această convorbire, Trump a criticat-o pe Marie Yovanovitch, care a fost rechemată la Washington.

”I se vor întâmpla lucruri”, declara el.

În audierea sa de la 11 octombrie, anchetatorii parlamentari au întrebat-o pe Marie Yovanovitch dacă s-a simţit ameninţată citind această frază. ”Da”, le-a răspuns ea.

Numărul doi în ierarhia diplomaţiei americane John Sullivan declara în audierea sa în Congres că persoane din afara Departamentului de Stat, inclusiv Rudy Giuliani, purtau o campanie cu scopul de a o denigra pe ambasadoarea americană în Ucraina.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.