Republicanul Donald Trump a anunţat joi seara că-l va nominaliza pe generalul James Mattis în poziţia de secretar al Apărării. Anunţul preşedintelui-ales vine la doar câteva ore după ce echipa de tranziţie republicană a dezminţit relatările din presa americană, potrivit cărora generalul cunoscut sub numele de ”Mad Dog” Mattis” va ajunge la conducerea Pentagonului, transmite CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Îl vom numi ca secretar al Apărării pe Mad Dog Mattis. Dar nu anunţ asta oficial până luni, deci nu spuneţi la nimeni. Ei spun că este generalul care se aseamănă în acest moment cel mai mult cu generalul George Patton. Şi a venit momentul pentru o asemenea persoană”, a declarat miliardarul republican în cadrul unui turneu post-electoral din Cincinnati.

Mattis (66 de ani) se va alătura echipei de securitate naţională a administraţiei republicane, care îi include deja pe consilierul de securitate Michael Flynn şi pe directorul CIA - Mike Pompeo.

Generalul James Mattis s-a ales cu porecla ”Mad Dog” pentru conducerea exemplară a puşcaşilor marini în bătălia de la Falluja - una dintre cele mai sângeroase confruntări din timpul invaziei Irakului.

Însă, generalul în retragere a atras controverse în urmă cu mai bine de un deceniu, atunci când a susţinut că este amuzant să împuşti oameni, într-un discurs purtat în faţa militarilor din baza San Siego.

James Mattis ar putea să reprezinte o punte între Flynn şi Joseph Dunford - numit de preşedintele Barack Obama ca şef al Statului Major. Donald Trump a menţionat în trecut că nu are încredere în generaluu lui Dunford.

Luna trecută, miliardarul republican a reuşit să-şi schimbe poziţia cu privire la o tehnică de tortură după o întâlnire cu ”Mad Dog” Mattis. Preşedintele-ales a precizat că s-a ales cu o nouă perspectivă asupra tehnicii de tortură cunoscută drept simularea înecului după ce a discutat cu generalul James Mattis.

”Generalul Mattis este un om extrem de demn şi de puternic. M-am întâlnit cu el în repetate rânduri şi l-a întrebat ce crede despre tehnica simulării înecului. El a spus ceva care m-a surprins. A spus că nu a considerat-o niciodată utilă”, a declarat Trump.

Mattis va avea nevoie de confirmarea noului Congres pentru a fi învestit în poziţia de secretar al Apărării. Însă, democraţii susţin că controlul civil asupra armatei este un principiu fundamental al democraţiei americane, care ar putea să fie încălcat prin numirea lui ”Mad Dog” Mattis.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.