Regatul Unit şi Uniunea Europeană (UE) se pregătesc pentru o săptămână ”foarte importantă”, a anunţat duminică ministrul britanic de Externe Dominic Raab, în contextul în care negocierile unui acord comercial post-Brexit intră în ultima linie dreaptă, fără ca marile blocaje să fie soluţionate, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Negociatorul-şef UE al Brexitului Michel Barnier le-a spus unor jurnalişti, la Londra, în drum către o reuniune, că ”munca se continuă inclusiv duminica”.

Cele două părţi speră în continuare să ajungă la un acord, prin care să evite o perturbare, la sfârşitul lui decembrie, a schimburilor comerciale, în valoare de 1.000 de miliarde de dolari.

”Este o săptămână foarte importantă, ultima săptămână cu adevărat majoră (...). Totul se învârte în jurul a două subiecte de bază”, a declarat pentru BBC Dominic Raab.

La peste trei ani după ce britanicii s-au pronunţat în referendumul din 2016 în favoarea Brexitului, negociatorii au depăşit mai multe date limită, fără să reuşească, însă, să ajungă la un acord asupra garanţiilor cerute de Bruxelles în domeniul concurenţei sau asupra accesului pescarilor europeni în apele britanice, cel mai spinos subiect în opinia ministrului britanic.

Perioada de tranziţie, în care în Marea Britanie - care ieşit din UE la 31 ianuarie - sunt în vigoare normele europene, urmează să se încheie la 31 decembrie, iar Londra a anunţat că nu va solicita vreo prelungire.

”Este necesar să ajungem la un acord săptămâna viitoare sau poate la o zi, două după aceea”, a declarat pentru Times Radio Dominic Raab.

În pofida faptului că reprezintă doar 0,1% din economia britanică, pescuitul este un simbol, iar regatul subliniază că este necesar să deţină controlul asupra apelor sale, ca naţiune independentă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.