Un autobuz ce transporta migranţi care debarcaseră iniţial pe micuţa insulă Lampedusa, copleşită de câteva zile de numărul mare de azilanţi sosiţi de pe mare, s-a ciocnit vineri cu un camion pe o autostradă de lângă Roma, iar cei doi şoferi şi-au pierdut viaţa, au anunţat autorităţile italiene, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Autocarul transporta 50 de migranţi din Sicilia, în sud, spre Piemont, în nordul Italei. Mai mulţi migranţi au fost răniţi şi au fost transportaţi la spital pentru îngrijiri.

Accidentul are loc în contextul în care Italia încearcă să răspundă la o creştere bruscă a numărului de ambarcaţiuni cu migranţi veniţi din Africa de Nord, majoritatea debarcând pe mica insulă Lampedusa, un prim port de escală pentru cei care încearcă să ajungă pe mare în Uniunea Europeană. Centrul de primire "hotspot" din Lampedusa avea aproape 7.000 de migranţi la începutul acestei săptămâni, cu mult peste capacitatea sa de aproximativ 400 de persoane. De atunci, numărul acestora a scăzut la 3.800, a declarat vineri Crucea Roşie italiană, care administrează centrul.

După tensiuni şi încăierări în interiorul centrului, imagini apărute joi seara, publicate pe reţelele sociale şi în presa italiană, arătau unii migranţi amestecându-se cu localnici şi turişti şi dansând pe strada principală din Lampedusa.

Odată procesaţi în Lampedusa, migranţii sunt trimişi pe insula mai mare, Sicilia, şi distribuiţi în centre de primire din întreaga peninsulă italiană. Mulţi dintre ei încearcă să ajungă în nordul Europei, dar sunt respinşi la graniţe.

Sosirile acestor imigranţi reprezintă o bătaie de cap pentru guvernul de dreapta al premierului Giorgia Meloni, care s-a angajat să controleze fenomenul. Aproape 126.000 de sosiri au fost înregistrate până acum în acest an, aproape dublu faţă de aceeaşi perioadă din 2022.

Vicepremierul Matteo Salvini, liderul partidului de extremă-dreapta Liga, a criticat UE pentru că "nu îi pasă" de problema Italiei şi a declarat că guvernul va folosi "toate mijloacele necesare" pentru a opri ambarcaţiunile.

Alţi politicieni de dreapta au profitat şi ei de această situaţie pentru a strânge capital politic. Marion Marechal le Pen, nepoata lui Marine Le Pen, lidera extremei dreapta franceze, a vizitat vineri Lampedusa. "Ceea ce vedem (în Lampedusa) este doar începutul crizei migraţiei cu care ne vom confrunta în următoarele decenii", a avertizat ea într-un mesaj postat pe X.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.