Un tribunal olandez i-a găsit vinovaţi de crimă pe doi ruşi şi pe un separatist ucrainean, condamându-i la închisoare pe viaţă pentru rolul pe care l-au jucat în doborârea zborului MH17 aparţinând companiei Malaysia Airlines în estul Ucrainei, în iulie 2014, când toate cele 298 de persoane aflate la bord au murit, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cetăţenii ruşi Igor Ghirkin, fost colonel al Serviciului Federal de Securitate (FSB) al Rusiei, şi Serghei Dubinski, fost angajat al agenţiei ruse de informaţii militare GRU, au fost condamnaţi alături de separatistul ucrainean Leonid Harcenko, care nu avea legături cu armata, dar ar fi condus o unitate de luptă în Doneţk în iulie 2014.

Un al patrulea suspect, cetăţeanul rus Oleg Pulatov, fost militar al forţelor speciale ruse Spetsnaz-GRU, a fost achitat.

Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)

Avionul Boeing 777, care zbura de la Amsterdam la Kuala Lumpur pe 17 iulie 2014, a fost vizat de un atac deasupra estului Ucrainei, regiune controlată de separatiştii proruşi. Aeronava se afla deasupra unei regiuni în care se dădeau lupte între separatiştii proruşi şi forţele ucrainene, când a fost lovit de o rachetă de tip BUK ce provenea din Rusia, au stabilit anchetatorii. Toate cele 298 de persoane aflate la bord au fost ucise.

Ancheta internaţională a constatat că avionul a fost lovit de o rachetă furnizată de Moscova, trasă dintr-un sat care era deţinut la acea vreme de rebelii proruşi. Moscova a negat în repetate rânduri orice implicare în incident.

Judecătorul-şef Hendrik Steenhuis a declarat, în timpul citirii verdictului, că instanţa a stabilit că avionul MH17 a fost doborât de o rachetă BUK de fabricaţie rusă deasupra unui teren agricol din estul Ucrainei.

Procurorii ceruseră arestarea şi condamnarea pe viaţă a celor patru suspecţi. Niciunul dintre ei nu a apărut în instanţă şi doar Pulatov a ales să numească avocaţi, care au pledat „nevinovat” în numele său.

Igor Ghirkin, în vârstă de 51 de ani, un fost spion rus devenit ”ministru al apărării” al ”republicii populare” separatiste de la Doneţk se afla în contact cu Moscova pentru a obţine un sistem de rachetă, potrivit parchetului.

Serghei Dubinski, în vârstă de 60 de ani, care are şi el legături cu serviciile ruse de informaţii, ar fi fost şeful serviciilor militare de informaţii separatiste proruse şi ar fi dat ordine cu privire la rachetă.

Subordonaţii lor - Oleg Pulatov, un fost militar din cadrul Forţelor Speciale ruse, şi Leonid Harcenko, în vârstă de 50 de ani, care ar fi condus o unitate separatistă, au jucat un rol direct în trimiterea rachetei către locul de lansare, a acuzat Parchetul.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.