Doi ostatici dintr-un grup alcătuit din 17 misionari nord-americani şi rude ale lor - răpiţi în apropierea capitalei haitiene Port-au-Prince, în urma unei vizite la un orfelinat situat într-o zonă conbtrolată de către un gang haitian - au fost eliberaţi, a anunţat biserica americană din care aceştia făceau parte, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Numai informaţii limitate pot fi furnizate, însă suntem în măsură să anunţăm că cei doi ostatici care au fost eliberaţi sunt teferi, au un moral bun şi primesc îngrijiri”, a anunţat duminică într-un comunicat publicat pe site organizaţia religioasă Christian Aid Ministries.

Grupul - 16 ameriani şi un canadian - a fost răpit la 16 octombrie, în urma unei vizite la un orfelinat aflat în centrul unei zone aflat sub controlul unuia dintre principalele ganguri din Haiti.

Organizaţia Christian Aid Ministries, cu sediul în statul american Ohio, a anunţat că din grup fac parte 12 adulţi cu vârsta cuprinsă între 18 şi 48 de ani, şi cinci copii în vârstă de opt luni, trei ani, şase ani, 13 ani şi 15 ani.

”Noi nu putem furniza sau confirma numele persoanelor eliberate, condiţiile eliberării acestora, originea lor sau locul unde se află în prezent”, a anunţat biserica, cerând discreţie celor care cunosc aceste detalii.

Membrii gangului ”400 mawozo”, care a răpit cele 17 persoane, a cerut un milion de dolari pentru fiecare persoană ţinută captivă, potrivit unor informaţii culese de AFP.

Într-o înregstrare publicată la sfârşitul lui octombrie pe reţele de socializare, şeful acestei bande armate a ameninţat cu execuţia ostaticilor.

Câteva zile mai târziu, poliţia haitiană a anunţat că ”a primit probe de viaţă privind toţi ostaticii”.

Mai mulţi agenţi FBI colaborează cu autorităţile haitiene, iar Celula împotriva răpirii din cadrul poliţiei haitiene negociază de peste o lună cu răpitorii.

Haiti este clasată drept o ”zonă roşie” de către Statele Unite, care îşi sfătuiesc cetăţenii să nu se ducă în această ţară din cauza numeroaselor răpiri, ”ale căror vctime includ cu regularitate cetăţeni americani”.

Statele Unite şi Canada au recomandat săptămâna trecută cetăţenilor lor care trăiesc în Haiti să-şi planifice plecarea din această ţară, în care ganguri armate îşi extind controlul, cauzând o gravă penurie de carburanţi.

Aceste bande armate au comis peste 800 de răpiri în vederea obţinerii unei răscumpărări de la începutul lui 2021, potrivit centrului de analiză şi cercetare a drepturilor omului, cu sediul la Port-au-Prince.

În aprilie, şase persoane, inclusiv doi credincioşi francezi, au fost sechestrate timp de 20 de zile de către acest gang, în aceeaşi regiune.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.