Cel puţin două persoane au fost ucise şi alte 21 au fost rănite după ce un bărbat a deschis focul în apropierea unor baruri, în centrul Oslo, în noaptea de vineri spre sâmbătă, a anunnţat poliţia norvegiană, care a arestatun suspect şi anchetează un atac terorist, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Atacul a avut loc către ora locală 1.00 (2.00, ora României), în exteriorul unui pub - Per på hjørnet, - unde au fost ucise două persoane, iar apoi în faţa unui club gay vecin - London Pub -, în centrul capitalei norvegiene, plin la momentul atacului.

Poliţia anchetează cu privire la fapte drept un atac terorist”, anunţă într-un comunicat forţele de ordne.

Poliţia a anunţat iniţial că anchetează dacă există ”o legătură” cu Marşul mândriei de a fi gay (Gay Pride).

Marşul prevăzut sâmbătă după-amiaza, a fost anulat.

”Din câte putem fi siguri la acest moment, o singură persoană” a deschis focul, iar aceasta ”se află sub controlul nostru”, a anunţat un reprezentant al poliţiei într-o conferinţă de presă.

Tot potrivit poliţiei, opt persoane rănite au fost transportate la spital, iar alte şase au fost îngrijite la o permanenţă medicală.

Spitalul Universitar din Oslo evocă 19 răniţi - opt spitalizaţişi 11 trataţi la permanenţa medicală.

Două arme au fost confiscate.

Un martor intervievat de către VG vorbeşte despre folosirea unei arme automate şi despre ”o scenă de război”.

”Erau mulţi răniţi pe jos, cu răni la cap”, a declarat el.

Civili au ajutat la prinderea suspectului şi la acordarea primului ajutor, potrivit poliţiei, care salută ”o contrbuţie eroică”.

Forţe de ordine nu au furnizat niciun detaliu despre bărbatul arestat sâmbătă - la cinci minute după prmele semnalări.

Potrivit postului de radio NRK, acest bărbat le era cunoscut serviciilor de poliţie, iar domiciliul i-a fost percheziţionat.

”FOARTE HOTĂRÂT”

Potrivit unui jurnalist NRK prezent la faţa locului în momentul atacului armat, atacatorul a sosit cu o geantă din care a scos o armă cu care a început să tragă.

”Părea foarte hotărât asupra a ceea ce ţintea”, declară VG o femeie martoră la scenă.

Sâmbătă dimineaţa, o geantă zăcea pe jos, la locul atacului, iar în jurul ei roiau specialişti din cadrul Poliţiei tehnice şi ştiinţifice.

Zona respectivă, care se află în apropierea Palatului de Justiţie, a fost izolată.

”Atacul armat din exteriorul London Pub, la Oslo, din această noapte (de vineri spre sâmbătă) este un atac oribil şi profund şocant împotriva unor nevinovaţi”, a denunţat premierul norvegian Jonas Gahr Støre.

”Nu ştim încă motivele acestui act teribil, însă homosexualilor cărora le este frică, acum şi sunt în doliu vreau să le spun că suntem toţi împreună cu voi”, a scris el pe Facebook.

Efectivele poliţiei au fost consolidate în capitală, pentru a face faţă altor eventuale incidente.

Norvegia, în general a ţară liniştită, a fost teatrul unor atacuri sângeroase la 22 iulie 2011.

În acea zi, extremistul de dreapta Anders Behring Breivik a ucis 77 de persoane într-un atentat cu bimbă la sediul Guvernului, la Oslo, şi într-un atac armat vizând o reuniune a Tinerilor Laburişti pe Insula Utøya.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.