Doi miniştri sunt însărcinaţi să modereze o mare dezbatere naţională dorită de Emmanuel Macron cu scopul de a ieşi din criza ”vestelor galbene”, iar premierul Edouard Philippe urma să prezinte luni seara precizări cu privire la 35 de probleme stabilite de şeful statului într-o scrisoare adresată francezilor, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În vederea garantării independenţei dezbaterii şi înlocuirii lui Chantal Jouanno, care a renunţat în urma unei polemici cu privire la salariul său, Executivul părea să se îndrepte către anunţarea unui mic grup de persoanlităţi, în contextul în care premierul a evocat un ”comitet de garanţi”.

Fosta conducătoare a Confrederaţiei franceze democratice a muncii (CFDT) Nicole Notat nu se află pe lista acestor posibili ”garanţi” independenţi, dau asigurări surse guvernamentale, contrar unei sugestii pe care a făcut-o din greşeală ministrul Tranziţiei Ecologice François de Rugy în cursul unei vizite la Bordeaux.

Alt nume evocat de François de Rugy, este al fostului director al Poştei şi RATP Jean-Paul Bailly, în vârstă de 72 de ani. Potrivit mai multor surse, acesta s-ar afla între ”garanţii” desemnaţi de Executiv.

”Sunt stupefiat că totul nu a fost rezolvat. Dezbaterea începe mâine (marţi) se pare”, a denunţat Eric Woerth, un deputat Les Républicains (LR) din Oise şi preşedintele Comisiei Finanţelor în Adunarea Naţională.

S-a stabilit însă că doi miniştri - Emmanuelle Wargon (Tranziţia Ecologică) şi Sébastien Lecornu (Colectivităţi teritoriale) - vor fi însărcinaţi să modereze debaterea, au anunţat luni mai multe surse guvernamentale.

Lecornu urmează să se ocupe de locul aleşilor, iar Wargon de cel al societăţii civile.

Este ”de neconceput, din motive evidente de independenţă”, ca marea dezbatere ”să fie plasată sub controlul a doi miniştri”, a denunţat preşedinele LR Laurent Wauquiez.

Emmanuel Macron urmează să lanseze dezbaterea pe teren, marţi, printr-o vizită într-o comună mică din Eure, Grand Bourgtheroulde, împreună cu 600 de primari şi aleşi din Normandie, pe care mai ales o va ”asculta”, porivit Palatului Elysée.

Această dezbatere nu va fi ”nici o alegere şi nici un referendum”, a avertizat şeful statului într-o scrisoare adresată francezilor, difuzată luni în presă şi pe reţele de socializare. Dezvăluită încă de duminică seara, ea trasează liniile roşii, precum desfiinţarea impozitului solidarităţii pe avere (ISF), dar deschide uşa unor reforme importante precum referendumul iniţiativei cetăţeneşti.

Emmanuel Macron a primit luni după-amiaza reprezentanţi ai 15 primării comunale, care i-au adus doleanţele exprimate în ultimele săptămâni. ”Situaţia ţării este deosebită, destul de inedită şi este important ca Guvernul să asculte ceea ce au de spus cetăţenii”, a avertizat Vanik Berberian, preşedintele Asociaţiei Primarilor Rurali din Franţa (AMRF).

Preşedintele urmează să-şi multiplice deplasările, în următoarele două luni, pentru a-i îndemna pe franezi să participe şi urmează să ”prezinte direct situaţia” dezbaterii la sfârşitul lunii.

Potrivit unui sondaj OpinionWay difuzat luni, aproape un francez din nou intenţionează să participe la marea dezbatere, însă doar 31% cred că ea va permite o ieşire din criza ”vestelor galbene”.

”LINII ROŞII”

Patru mari teme se află pe masă - şi anume puterea de cumpărare, fiscalitatea, democraţia şi mediul. Este exclusă orice punere în discuţie a avortului (IVG), pedepsei cu moartea şi ”căsătoriei pentru toţi”.

Comisia Naţională a Dezbaterii Publice (CNDP), care a pregătit dezbaterea înainte să-şi pună capăt misiunii, după retragerea preşedintei sale Chantal Jouanno, sfîtuieşte să nu se precizeze ”liniile roşii” de netrecut.

”Ideea este să se intre peste tot, în toate intersitiţiile teritoriilor şi Republicii şi să nu fie uitat nimeni”, a dat asigurări purtătorul de cuvânt al Guvernului Benjamin Griveaux.

Însă consultarea este contestată înainte să fie lansată. Numeroase ”veste galbene” îi neagă legitimitatea, subliniind că adevărata dezbatere este ”în stradă”.

Emmanuel Macron ”nu vrea să vorbească, el nu vrea să revină asupra ISF, el nu vrea să revină asupra a nimic”, a reacţionat André Jacquemot, o ”vestă galbenă” în vârstă de 67 de ani, într-un sens giratoriu, la Somain (Nord), denunţând o ”perdea de fum”.

Scrisoarea lui Macron este o ”imensă risipă de hârtie”, a apreciat Chantal Moreau, care se prezintă drept ”coordonatoare” a ”vestelor galbene” în Bouches-du-Rhône.

”Vestele galbene” şi-au arătat arătat sâmbătă hotărârea, defilând mai multe decât săptămâna precedentă - 84.000 în întreaga Franţă, faţă de 50.000 cu o săptămână înainte -, iar per ansamblu s-a înregistrat un nivel mai scăzut de violenţă.

În opoziţie, Jordan Bardella, capul listei Rassemblement national (fostul FN, extremă dreapta) la alegerile europene, vede în marea dezbatere doar ”vânt”, iar La France Insoumise (LFI) o respinge drept ”o perdea de fum”.

Primul secretar al Partidului Socialist (PS) Olivier Faure vrea ca socialiştii ”să se fac auziţi”.

Ecologiştii, la fel, dă asigurări Yannick Jadot, capul listei EELV în alegerile europene, avertizând însă că ”dacă Macron trişează cu francezii, riscul este ca democraţia să se afunde şi mai mult”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.