Doi bărbaţi condamnaţi în 1966 cu privire la asasinarea, cu un an mai înainte, la New York, a lui Malcolm X, un reprezentant al luptei pentru drepturi civice, urmează să fie achitaţi, a anunţat procuratura din Manhattan, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Aceşti bărbaţi nu au avut dreptul la justiţia pe care omerită”, a declarat miercuri ziarului New York Times (NYT) procurorul Cyrus Vance Jr.

Biroul său a confirmat că urmează să anunţe joi ”anularea unor condamnări nejustificate a două persoane cu privire la uciderea lui Malcolm X”.

Potrivit NYT, este vorba despre Muhammad A. Aziz, în vârstă de 83 de ani, care a ieşit din închisoare în 1985, şi despre Khalil Islam, eliberat după ce şi-a ispăşit pedeapsa, în 1987, şi care a murit în 2009.

Potrivit cotidianului newyorkez, o ”anchetă de 22 de luni comună a biroului procurorului şi avocaţilor celor doi bărbaţi a arătat că procuratura”, poliţia federală (FBI) şi Poliţia din New York (NYPD) ”au ascuns probe cruciale care, dacă ar fi fost cunoscute, probabil ar fi condus la achitarea celor doi bărbaţi”.

În februarie 2020, după difuzarea documentarului ”Who Killed Malcolm X?” pe Netflix, Cyrus Vance le-a cerut echipelor sale or eexaminare a dosarului.

”Ceea ce putem face este să recunoaştem această eroare, gravitatea acestei erori”, subliniază Cyrus Vance.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.