Percheziţii au avut loc în Germania şi Elveţia, iar documente au fost confiscate, după ce un detectiv privat german a efectuat o anchetă pentru un client necunoscut cu privire la cauza prăbuşirii avionului care efectua zborul MH17, în 2014, în estul Ucrainei, au anunţat Ministerul Public şi un cotidianul olandez, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Între obiectele confiscate miercurea trecută în Germania se află "documente aparent explozive", cu ajutorul cărora anchetatorii "speră să se apropie de cei responsabili de prăbuşirea Boeingului 777" aparţinând Malaysia Airlines, potrivit ediţiei de marţi a cotidianului popular olandez De Telegraaf.

Potrivit ziarului, detectivul privat respectiv ar fi primit o recompensă în valoare de 17 milioane de euro (din 30 de milioane promise) din partea unui client bogat, necunoscut, şi a început să ancheteze la două luni după catastrofa în care au fost ucise 298 de persoane pe 17 iulie 2014.

"Aşteptăm informaţii legate de acest subiect. De aceea am efectuat o percheziţie la domiciliul său", a declarat marţi Wim de Bruin, un purtător de cuvânt al Parchetului Naţional olandez, care a dat asigurări că nu ştie unde se află în prezent acest detectiv - Josef R.

După percheziţiile de la domiciliul acestuia din Bad Schwartau, în nordul Germaniei, un seif bancar a fost percheziţionat, la Zurich, în nordul Elveţiei, iar conţinutul său a fost confiscat.

"Ignorăm ce conţine acest seif. Judecătorul din Elveţia trebuie acum să decidă dacă acest conţinut poate fi transferat Ministerului Public olandez", a precizat Wim de Bruin.

Potrivit cererii justiţiei olandeze adresate anchetatorilor elveţieni, pe care De Telegraaf şi-a procurat-o, "este plauzibil ca presupuşi coautori ai tirurilor contra MH17 să fi intrat în contact" cu biroul detectivului privat. "Ei dispuneau, într-adevăr, de informaţia solicitată", adaugă ziarul.

Anchetatorii au distribuit luni apropiaţilor victimelor un newsletter, pentru a-i informa în legătură cu modul se desfăşoară ancheta.

Fotografii cu fragmente ale unei rachete sol-aer de tip Buk, de fabricaţie sovietică, găsite la faţa locului, au fost incluse, ăntre care şi cea a unui fragment mai mare, aşa cum a dezvăluit un raport anterior.

O anchetă internaţională civilă privind cauzele catastrofei, coordonată de Olanda, a conchis în octombrie că o rachetă sol-aer de tip Buk, de fabricaţie rusă, a fost trasă dintr-o zonă care se afla sub controlul separatiştilor proruşi asupra Boeingului 777 al Malaysia Airlines care efectua o legătură de la Amsterdam la Kuala Lumpur.

Ancheta  penală în curs caută să-i identifice pe cei care se fac vinovaţi de doborârea avionului şi să stabilească locul exact de unde a fost efectuat tirul.

Însă numeroşi experţi se îndoiesc că autorii tirului de rachetă vor fi arestaţi şi aduşi în faţa justiţiei vreodată.

Primele rezultate ale anchetei penale sunt aşteptate după această vară.

Experţi internaţionali aşteaptă informaţii de la Rusia cu privire la instalaţiile de rachete de tip Buk.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.