Hezbollahul libanez are schimburi focuri de armă cu Israelul, peste graniţă, aproape constant în ultimele zile, în cea mai gravă escaladare de la războiul lor major din 2006, iar această evoluţie face să planeze ameninţarea unei extinderi a conflictului dintre Israel şi grupul palestinian Hamas, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cel puţin cinci soldaţi israelieni, 13 terorişti Hezbollah şi cinci palestinieni din alte grupuri teroriste au fost ucişi în aceste schimburi de focuri dintre Hezbollah şi Israel. Un civil israelian a fost ucis într-un atac al Hezbollah duminică, iar doi civili libanezi şi un jurnalist Reuters au fost, de asemenea, ucişi de bombardamente israeliene.

Administraţia Biden a îndemnat în privat Israelul să nu lanseze o campanie militară împotriva Hezbollah, în timp ce Washingtonul încearcă să împiedice ca războiul actual să se extindă dincolo de Gaza, au declarat miercuri pentru The Times of Israel doi oficiali familiarizaţi cu această chestiune.

CITEȘTE ȘI SUA fac presiuni în privat asupra Israelului pentru a nu iniţia un război cu Hezbollah - presă

Susţinută de Iran, mişcarea Hezbollah a declarat că este pregătită să ajute atunci când va veni momentul în războiul dintre Israel şi Hamas, mişcare ce este, de asemenea, susţinută de Teheran.

CARE SUNT ORIGINILE HEZBOLLAH?

Gărzile Revoluţionare ale Iranului au fondat Hezbollah în 1982, în mijlocul războiului civil din Liban din 1975-1990. Aceasta a făcut parte din efortul Iranului de a exporta Revoluţia Islamică din 1979 în întreaga regiune şi de a lupta împotriva forţelor israeliene după invazia Libanului din 1982.

Împărtăşind ideologia islamistă şiită a Teheranului, Hezbollah a recrutat musulmani şiiţi libanezi.

Gruparea a trecut de la o facţiune obscură la o forţă puternic înarmată, cu o influenţă majoră asupra statului libanez. Statele Unite, unele guverne occidentale şi alte state consideră că este o organizaţie teroristă.

CÂT DE PUTERNICĂ ESTE ARMATA HEZBOLLAH?

În timp ce alte grupări s-au dezarmat după războiul civil din Liban, Hezbollah şi-a păstrat armele pentru a lupta împotriva forţelor israeliene care ocupau sudul predominant şiit al ţării. Anii de luptă de gherilă au determinat Israelul să se retragă în 2000.

Hezbollah şi-a demonstrat progresele militare în 2006, în timpul unui război de cinci săptămâni cu Israelul, care a izbucnit după ce a trecut în Israel, răpind doi soldaţi şi ucigându-i pe alţii.

Hezbollah a lansat mii de rachete asupra Israelului în timpul conflictului, în care au fost ucise 1.200 de persoane în Liban, majoritatea civili, şi 158 de israelieni, majoritatea soldaţi.

Puterea militară a Hezbollah a crescut după ce s-a desfăşurat în Siria, un alt aliat al Iranului în regiune, pentru a-l ajuta pe preşedintele Bashar al-Assad să lupte împotriva rebelilor, majoritar musulmani sunniţi.

Hezbollah se laudă cu arme, inclusiv rachete de precizie şi drone, şi spune că poate lovi toate zonele din Israel.

În 2021, liderul Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, a declarat că grupul avea 100.000 de luptători.

Iranul oferă Hezbollah arme şi bani. Statele Unite estimează că Iranul a alocat Hezbollah sute de milioane de dolari anual în ultimii ani.

CE LEĂGURI ARE CU HAMAS?

Hezbollah are legături profunde cu Hamas, care controlează Gaza, şi cu Jihadul Islamic, o altă facţiune palestiniană susţinută de Iran.

Hezbollah a declarat că se află în "contact direct cu conducerea rezistenţei palestiniene" la 7 octombrie, ziua în care militanţii Hamas au efectuat un atac fără precedent din Gaza în Israel, ucigând 1.300 de persoane.

De la 7 octombrie, Hezbollah a schimbat de numeroase ori focuri de armă transfrontaliere cu Israelul.

Hamas şi Jihadul Islamic, ambele prezente în Liban, au organizat pentru prima dată atacuri asupra Israelului din Liban, inclusiv o infiltrare transfrontalieră în Israel a Jihadului Islamic la 10 octombrie.

Tzachi Hanegbi, consilierul pe probleme de securitate naţională al premierului israelian Benjamin Netanyahu, a declarat la 14 octombrie că ostilităţile păreau să fie restrânse. Hanegbi a avertizat Hezbollah să nu întreprindă acţiuni care ar putea duce la "distrugerea" Libanului.

CE INFLUENŢĂ REGIONALĂ ARE HEZBOLLAH?

Hezbollah a fost o sursă de inspiraţie şi de sprijin pentru alte grupuri susţinute de Iran în Orientul Mijlociu.

A antrenat grupuri armate în Irak şi a luat parte la luptele din această ţară.

Arabia Saudită afirmă că Hezbollah a luptat, de asemenea, în sprijinul rebelilor Houthi, aliaţi ai Iranului, în Yemen. Hezbollah neagă acest lucru.

CARE ESTE ROLUL HEZBOLLAH ÎN LIBAN?

Influenţa Hezbollah este susţinută de arsenalul său sofisticat şi de sprijinul multor şiiţi libanezi care spun că gruparea apără Libanul de Israel.

Partidele libaneze care se opun Hezbollah spun că grupul a subminat statul şi îl acuză că antrenează unilateral Libanul în conflicte armate.

Hezbollah are miniştri în guvern şi legislatori în parlament. A intrat în politica libaneză mai mult în 2005, după ce Siria şi-a retras forţele din Liban în urma uciderii fostului prim-ministru Rafik al-Hariri, care simboliza influenţa saudită în ţară. Un tribunal sprijinit de ONU a condamnat în absenţă trei membri Hezbollah pentru asasinat. Hezbollah neagă orice rol, descriind tribunalul ca fiind un instrument al duşmanilor săi.

În 2008, o luptă pentru putere între Hezbollah şi adversarii săi politici libanezi, care aveau sprijinul Occidentului şi al Arabiei Saudite, a degenerat într-un scurt conflict. Luptătorii Hezbollah au preluat controlul asupra unor părţi din Beirut după ce guvernul a promis că va lua măsuri împotriva reţelei de comunicaţii militare a grupului.

În 2016, Michel Aoun, un politician creştin aliat cu Hezbollah, a devenit preşedinte - în sistemul politic sectar al Libanului, preşedinţia este deţinută de un creştin maronit. Doi ani mai târziu, Hezbollah şi aliaţii săi au obţinut o majoritate parlamentară. Această majoritate a fost pierdută în 2022, dar grupul a continuat să exercite o influenţă politică majoră.

Gruparea a făcut campanie împotriva unui judecător care investiga explozia din 2020 din portul Beirut, care a devastat zone întinse din capitală, după ce acesta a încercat să îi interogheze pe aliaţii Hezbollah. Blocajul a provocat ciocniri mortale în Beirut în 2021.

A  ATACAT HEZBOLLAH OBIECTIVE OCCIDENTALE?

Oficiali libanezi din domeniul securităţii şi serviciile de informaţii occidentale au declarat că grupuri care au avut legături cu Hezbollah au comis atacuri sinucigaşe asupra ambasadelor şi obiectivelor occidentale şi au răpit cetăţeni occidentali în anii 1980.

Unul dintre grupuri, Jihadul Islamic, care nu are nicio legătură cu organizaţia palestiniană, ar fi fost condus de Imad Moughniyah, un comandant de top al Hezbollah care a fost ucis într-o maşină capcană în Siria în 2008.

Statele Unite consideră Hezbollah responsabil pentru un atentat sinucigaş cu bombă care a distrus cartierul general al puşcaşilor marini americani din Beirut în 1983, ucigând 241 de militari, şi pentru un atac sinucigaş comis în acelaşi an asupra ambasadei SUA.

Un atentat sinucigaş cu bombă a lovit, de asemenea, o cazarmă franceză din Beirut în 1983, ucigând 58 de paraşutişti francezi.

Referindu-se la aceste atacuri şi la luarea de ostatici, liderul Hezbollah, Nasrallah, a declarat într-un interviu acordat în 2022 că acestea au fost comise de grupuri mici care nu au legătură cu Hezbollah.

CUM ESTE VĂZUT HEZBOLLAH ÎN LUME?

Ţările occidentale, inclusiv Statele Unite, desemnează Hezbollah drept organizaţie teroristă. La fel fac şi statele arabe din Golf aliate cu SUA, inclusiv Arabia Saudită.

Uniunea Europeană clasifică aripa militară a Hezbollah ca fiind un grup terorist, dar nu şi aripa sa politică.

Argentina acuză Hezbollah şi Iranul pentru atentatul cu bombă din 1994 asupra unui centru comunitar evreiesc din Buenos Aires, în care au fost ucise 85 de persoane, şi pentru un atac din 1992 asupra ambasadei israeliene din Buenos Aires, în care au murit 29 de persoane. Atât Iranul, cât şi Hezbollah neagă responsabilitatea.
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.