Ucraina ia în considerare o abordare creativă în ceea ce priveşte garantarea securităţii ţării, a declarat ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, joi, după discuţiile purtate cu omologul său rus, Serghei Lavrov, în Turcia, conform CNN. Potrivit lui Kuleba, Ucraina se află într-un vid de securitate şi trebuie abordată o gândire creativă pentru a rezolva această problemă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 ”Este scris în constituţia noastră să ne alăturăm în cele din urmă la NATO ca membru cu drepturi depline şi să ne bucurăm de garanţii de securitate. Însă înţelegem că acest lucru nu se va întâmpla într-o clipă sau în viitorul apropiat”, a subliniat oficialul ucrainean.

El a adăugat că Ucraina ştie că NATO nu este pregătită să acţioneze colectiv pentru a opri războiul şi pentru a proteja civilii din Ucraina de atacurile ruseşti.

”Acest lucru ridică un semn de întrebare şi anume, cum să asigurăm securitatea Ucrainei de acum şi până la eventuala aderare la NATO", a mai spus oficialul ucrainean.

”Dacă am putea ajunge la un acord în care un sistem de garanţii similar prevăzut de Carta Naţiunilor Unite ar putea fi acordat Ucrainei de către membrii permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU, inclusiv Rusia”, precum şi de către vecinii Ucrainei, ”atunci suntem pregătiţi să discutăm. Ucraina se află într-un vid de securitate şi trebuie să gândim creativ cum să rezolvăm această problemă", a adăugat Kuleba.

Întâlnirea dintre miniştrii de Externe ai Ucrainei şi Rusiei de joi s-a încheiat fără un acord între cele două părţi cu privire la coridoarele umanitare de evacuare din zonele asediate şi la încetarea focului în Ucraina.

Potrivit lui Kuleba, mesajul lui Lavrov este: Forţele ruse ”îşi vor continua agresiunea până când ne vom preda”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.