Distrugerea Israelului ”nu mai este un vis, ci un scop la îndemână”, a declarat luni generalul de divizie Hossein Salami, comandantul-şef al Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Republicii islamice Iran, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După primii 40 de ani ai ”Revoluţiei islamice, am reuşit să atingem capacitatea de a distruge regimul sionist impostor”, a declarat generalul Salami, citat de Sepahnews, site-ul oficial al Gardienilor Revoluţiei.

”În a doua fază (a Revoluţiei), acest regim sinistru trebuie să fie eliminat de pe hartă, iar acesta nu mai este un ideal sau un vis, ci un scop la îndemână”, a adăugat el.

Ofiţerul a făcut aceste declaraţii la Teheran, în cursul unei reuniuni bianuale a comandanţilor Gardienilor, în contextul în care numeroşi observatori se tem că o escaladare a tensiunilor între Teheran, pe de o parte, şi Washington şi aliaţii săi, pe de alta, ar putea degenera într-o dramă susceptibilă să conducă la izbucnirea unui război în Orientul Mijlociu.

Declaraţiile sale cu privire la Israel au fost reluate în titluri de agenţiile Tasnim şi Fars, apropiate ultraconservatorilor.

Agenţia oficialăiraniană Irna le-a relatat şi ea, însă în corpul unei depeşe cu titlul ”Inamicii suferă de o slăbire ireversibilă”. Irna pune accentul asupra declaraţiilor generalului potrivit cărora, în pofida ”ostilităţii” faţă de el, Iranul devine tot mai puternic şi va sfârşi prin a triumfa asupra adversarilor săi.

Discursul şefului Gardienilor are loc în timp ce evreii, în Israel şi pretutindeni, sărbătoresc de duminică Rosh Hashanah - Anul Nou evreiesc.

”UN AN BUN”

Pe Twitter, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, Abbas Moussavi le-a urat un ”an bun compatrioţilor (săi) evrei şi tuturor adevăraţilor discipoli ai marelui profet Moise”.

Scris în persană, în engleză şi ebraică, mesajul este însoţit de hashtagul #ShanahTovah (”Un an bun” în ebraică).

În Iran ar mai trăi în prezent câteva mii de evrei - instalaţi în principal la Teheran, Ispahan (centru) şi Shiraz (sud) -, faţă de 80.000-100.000 câţi erau înainte de Revoluţia islamică.

Ostilitatea afişată de Republica islamică faţă de statul evreu este o constantă a politicii iraniene de la Revoluţia din 1979.

Teheranul susţine în mod deschis grupări armate palestiniene ca Hamas sau Jihadul Islamic, dar şi Hezbollahul libanez, inamicul Israelului la frontiera sa de nord.

Discursul antiisraelian al Iranului a fost extrem de virulent în cei opt ani ai preşedinţiei populistului ultraconservator Mahmoud Ahmadinejad.

Acesta a provocat un val de oprobiu internaţional după ce a declarat că Israelul este sorit să ”dispară de pe hartă” sau că Holocaustul este un ”mit”.

Anumiţi generali iranieni afirmă cu regularitate că doresc distrugerea Israelului sau că au capacitatea de a aneantiza oraşul Tel Aviv, însă Guvernul iranian s-a distanţat de Ahmadinejad după alegerea preşedintelui Hassan Rohani în 2013.

În acel an, noul ministru de Externe iranian Mohammad Javad Zarif - în prezent catalogat drept ”terorist” de către Washington - le-a transmis evreilor urări cu ocazia Rosh Hashanah.

”TUMORĂ CANCEROASĂ MALIGNĂ”

Iranul nu a ”negat niciodată” Holocaustul, scria el pe Twitter - ”omul care era perceput ca negaţionist a plecat. Un an bun”.

În iunie 2018, liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a reafirmat vechea ”poziţie” a Teheranului, potrivit căreia Israelul este, pentru Orientul Mijlociu, ”o tumoră canceroasă malignă care trebuie îndepărtată şi eradicată”.

Khamenei a catalogat drept ”exagerate”, în 2001, ”statisticile cu privire la masacrarea evreilor” în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, însă discursul oficial iranian precizează de câţiva ani că statul evreu va înceta să existe - până în 2040, potrivit unei profeţii a liderului - din cauza propriei ”aroganţe” şi nu în urma unui atac al Iranului.

În iunie, Khamenei declara că Republica islamică, spre deosebire de Nasser, care a condus Egiptul din 1954 în 1970, nu a îndemnat niciodată ca ”evreii să fie aruncaţi în mare”.

Khamenei a evocat atunci propunerea iraniană în vederea soluţionării conflictului israeliano-palestinian printr-un ”referendum” deschis ”musulmanilor, creştinilor şi evreilor din Palestina, dar şi refugiaţilor” palestinieni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.