Discuţiile privind un armistiţiu în Gaza erau desfăşurare vineri la Paris, în ceea ce pare a fi cel mai serios demers pentru a opri luptele în enclava palestiniană şi a vedea ostaticii israelieni şi străini eliberaţi, conform Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
O sursă informată despre discuţiile vizând încetarea focului, care nu  poate fi identificată după nume sau naţionalitate, a declarat că discuţiile au început cu şeful serviciului de informaţii Mossad al Israelului, care a avut întâlniri separate cu fiecare parte - Qatar, Egipt şi Statele Unite.
„Există semnale optimiste cu privire la posibilitatea de a avansa spre începutul unei negocieri serioase”, a spus sursa.
 Al Qahera TV News din Egipt a informat,  de asemenea, că discuţiile au început.
Un oficial al Hamas a declarat că gruparea militantă a încheiat discuţiile de încetare a focului la Cairo şi aşteaptă acum să vadă cu ce vin mediatorii din discuţiile de weekend cu Israelul.
Mediatorii au intensificat eforturile pentru a asigura o încetare a focului în Gaza, în speranţa de a preveni un atac israelian asupra oraşului Rafah din Gaza, unde peste un milion de persoane strămutate se adăpostesc la extremitatea sudică a enclavei.
 
Israelul spune că va ataca oraşul dacă nu se ajunge la un acord privind un armistiţiu în curând. Washingtonul i-a cerut aliatului său apropiat să nu facă acest lucru, avertizând că vor exista numeroase victime civile în cazul în care va avea loc un atac asupra oraşului.
Liderul Hamas Ismail Haniyeh sa întâlnit cu mediatorii egipteni la Cairo pentru a discuta despre un armistiţiu săptămâna trecută, în prima sa vizită din decembrie.
Două surse egiptene de securitate au confirmat anterior că şeful serviciilor secrete egiptene Abbas Kamel se va îndrepta vineri spre Paris pentru discuţiile cu israelienii, după ce joi a încheiat discuţiile cu Haniyeh. Israelul nu a comentat public discuţiile de la Paris , care se aşteaptă să continue în weekend.
 
Oficialul Hamas, care a cerut să nu fie identificat, a spus că gruparea militantă nu a oferit nicio propunere nouă la discuţiile cu egiptenii, dar aşteaptă să vadă ce vor aduce mediatorii din discuţiile lor cu israelienii.
„Am discutat propunerea noastră cu ei (egiptenii) şi vom aştepta până se întorc de la Paris”, a spus oficialul Hamas.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.