Iranul a început procesul de producţie a uraniului îmbogăţit, care ar putea ajuta la dezvoltarea unei arme nucleare, a transmis unitatea de monitorizare a ONU, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Teheranul a informat Agenţia Internaţională de Energie Atomică (IAEA) şi a spus că procesul reprezintă dezvoltarea de combustibil pentru un reactor de cercetare.

Oficialii britanici, francezi şi germani au spus că această acţiune poate ameninţa discuţiile de revenire la acordul nuclear din 2015 care a fost abandonat.

Statele Unite au spus că reprezintă „un nefericit pas înapoi”.

Acordul, cunoscut sub titlul formal de Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA), stabilit între Iran şi China, Franţa, Germania, Rusia, Marea Britanie şi Statele Unite, a impus restricţii asupra programului nuclear al Iranului pentru a îngreuna dezvoltarea de arme nucleare.

În schimb, SUA şi semnatarii europeni au fost de acord să ridice sancţiuni economice impuse Iranului.

Fostul preşedinte american Donald Trump a retras SUA din acord în 2018 şi a reimpus sancţiuni Iranului, după care Teheranul a început să încalce mai multe dintre restricţii.

Administraţia americană actuală a menţinut sancţiunile impuse de Trump, iar negociatori din SUA şi Europa au avut discuţii la Viena privind reinstaurarea acordului. Discuţiile au început în aprilie şi au fost încheiate pe 20 iunie, fără a fi stabilită o dată de reluare a lor.

Preşedintele iranian ales, Ibrahim Raisi, vrea ca SUA să ridice sancţiunile impuse ţării sale în schimbul conformării la acord.

Într-un comunicat emis marţi, IAEA a precizat: „Astăzi, Iranul a informat Agenţia că UO2 (dioxid de uraniu) îmbogăţit până la 20% U-235 va fi livrat către laboratorul de cercetare şi dezvoltare de la uzina de fabricare a combustibilului din Isfahan, unde va fi transformat în UF4 (tetrafluorură de uraniu), apoi în metal îmbogăţit cu 20% U-235, înainte de a-l folosi la producţia de combustibil”.

Oficialii din Regatul Unit, Franţa şi Germania au spus că sunt foarte îngrijoraţi legat de decizia Iranului, despre care au spus că nu are „o necesitate civilă credibilă” pentru uraniu îmbogăţit şi că producţia acestuia este un pas cheie în dezvoltarea unei arme nucleare.

„Cu cele mai recente acţiuni, Iranul ameninţă un rezultat pozitiv al discuţiilor de la Viena în ciuda progresului atins în şase runde de negocieri”, au transmis într-o declaraţie comună. În aceeaşi notă, cele trei naţiuni au făcut apel la Iran să revină în discuţiile din capitala austriacă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.