Zidul de la frontiera cu Mexicul promis de Donald Trump în campanie a condus la o scenă prea puţin comună în prestigiosul Birou Oval, unde preşedintele american a purtat un schimb de replici dur cu liderii democraţi din Congres, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nu există securitate la frontiere fără zid!”, a insistat Trump marţi seara, aşezat ca pe ghimpi, înflăcărându-se şi agitând hărtii.

Instalaţi pe canapele bej, dispuse de o parte şi de alta, invitaţii săi îl ascultă. La stânga sa, Chuck Schumer, liderul democraţilor în Senat, iar la dreapta Nancy Pelosi, care urmează să preia în ianuarie conducerea Camerei Reprezentanţilor.

”Acesta este un nou subiect dificil (...). Probabil nu vom ajunge la un acord azi (marţi)”, lansează magnatul în domeniul imobiliar, în prezenţa unui mic grup de jurnalişti, în cursul acestei întâlniri care marchează începutul negocierilor legii bugetului, ce ar urma să fie adoptată până la 21 decembrie.

Ameninţând să meargă până la "shutdown" - paralizia anumitor administraţii - dacă democraţii refuză să voteze în favoarea finanţării emblematice sale promisiuni de campanie, Donald Trump denunţă pericolul reprezentat în opinia sa de ”caravanele” de refugiaţi care încearcă să pătrundă în Statele Unite.

Nancy Pelosi aminteşte poziţia democraţilor - niciun dolar pentru zid. Apoi îndeamnă la negocieri constructive, avertizând cu privire la ceea ce numeşte un "Trump shutdown".

”Un ce?”, o întrerupe preşedintele american, vizibil iritat.

”Eu nu cred că ar trebui să avem o dezbatere în faţa jurnaliştilor”, spune ea câteva minute mai târziu.

”Ăsta nu e un lucru rău, Nancy, asta se numeşte transparenţă”, îi replică preşedintele american ironic.

”Alegerile au consecinţe, domnule preşedinte”, îl atacă mai târziu Chuck Schumer, evocând recenta victoei a familiei sale politice în Camera Reprezentanţilor.

”Da, da şi de aia merge ţara aşa de bine”, îi replică preşedintele american, evocându-şi astfel alegerea în 2016.

Cu o mină impasibilă, ca de obicei, vicepreşedintele Mike Pence a asistat la acest surprinzător schimb de replici, fără să scoată o vorbă.

”CAPRICIUL” LUI TRUMP

A devenit o tradiţie în Statele Unite, în fiecare an, ca odată cu apropierea Crăciunului democraţii şi republicanii să se sfâşie pe tema legii bugetului, negociind într-un joc de poker mincinos, sub ameninţarea unui "shutdown", în absenţa unui acord.

Dezbaterile sunt în continuare dificile, dar arar au loc schimburi de replici atât de amare între preşedinte şi aleşi.

Republicanii domină pentru moment Congresul. Însă orice lege bugetară este necesar să fie adoptată cu 60 de voturi din 100 în Senat, unde dispun doar de 51 de mandate. Iar de la 3 ianuarie democraţii preiau controlul asupra Camerei Reprezentanţilor, un context care nu-i motivează să cedeze cererilor preşedintelui american.

La ieşirea din Biroul Oval, cei doi lideri democraţi insistă asupra poziţiei lor.

”Trump shutdown este un lux pe care americanii nu şi-l pot permite”, a tunat Nancy Pelosi.

”Americanii ştiu că zidul nu este soluţia în securitatea la frontiere şi experţii o spun clar”, subliniază Chuck Schumer.

”Dacă el (Trump) îşi menţine poziţia şi reclamă cinci miliarde de dolari pentru zidul său, nu avea zid şi va avea shutdown”, a adăugat el, denunţând ”capriciul” preşedintelui american.

Este pentru prima oară în mai bine de un an când ”Chuck şi Nancy”, cum îi numeşte Donald Trump, au fost la Casa Albă.

Dacă schimbul de replici în faţa şemineului Biroului Oval este un indicator fiabil, atmosfera politică la Washington ar putea să se deterioreze în următorii doi ani, până la următoarele alegeri prezidenţiale şi legislative, prevăzute la 3 noiembrie 2020.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.