Statele Unite şi Iranul au încheiat duminică, la Muscat, o a patra rundă de negocieri nucleare, fără a anunţa vreun progres, dar afişând un optimism prudent, relatează AFP.
În contextul opoziţiei tot mai mari a SUA faţă de îmbogăţirea uraniului de către Iran, ministrul iranian de externe Abbas Araghchi şi emisarul pentru Orientul Mijlociu Steve Witkoff au purtat o nouă rundă de discuţii având ca mediator Omanul. Acestea au avut loc înaintea unui turneu în Orientul Mijlociu al preşedintelui american Donald Trump, care îl va duce în Arabia Saudită, Qatar şi Emiratele Arabe Unite între 13 şi 16 mai.
„A patra rundă de negocieri indirecte între Iran şi Statele Unite s-a încheiat. Discuţii dificile, dar utile pentru a înţelege mai bine poziţiile celuilalt şi pentru a găsi modalităţi rezonabile şi realiste de a depăşi diferenţele”, a declarat pe X purtătorul de cuvânt al diplomaţiei iraniene, Esmail Baqhai.
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României
„Suntem încurajaţi de rezultatele discuţiilor de astăzi şi aşteptăm cu nerăbdare următoarea noastră întâlnire în viitorul apropiat”, a declarat, la rândul său, un oficial american de rang înalt, sub rezerva anonimatului. Acesta a spus că discuţiile, „care au fost din nou directe şi indirecte, au durat mai mult de trei ore”.
Chiar înainte de discuţii, Araghchi a reafirmat că dreptul ţării sale de a îmbogăţi uraniu este „nenegociabil”, în timp ce Steve Witkoff a avertizat vineri că administraţia Trump se va opune oricărei îmbogăţiri. „Asta înseamnă desfiinţare, interzicerea înarmării şi că Natanz, Fordo şi Isfahan (cele trei instalaţii de îmbogăţire) trebuie să fie dezmembrate”, a declarat el pentru site-ul conservator Breitbart News. În ceea ce priveşte discuţiile, „dacă nu sunt productive duminică, ele nu vor continua şi va trebui să luăm o altă cale”, a avertizat el.
Discuţiile vizează încheierea unui nou acord menit să împiedice Iranul să dobândească arme nucleare - o ambiţie pe care Teheranul a negat-o întotdeauna -, în schimbul ridicării sancţiunilor care paralizează economia iraniană.
În prezent, Iranul îmbogăţeşte uraniu la 60%, cu mult peste limita de 3,67% stabilită prin acordul din 2015, în timp ce pentru utilizarea militară este nevoie de uraniu îmbogăţit la 90%. Rezervele sale de combustibili fosili sunt o sursă de îngrijorare pentru puterile occidentale.
Iranul declarase că în timpul negocierilor de duminică va cere ridicarea sancţiunilor şi recunoaşterea dreptului său la energie nucleară în scopuri paşnice.
„Presiunea este o tactică folosită în negocieri, serveşte drept pârghie, dar afectează profund atmosfera discuţiilor”, a declarat pentru AFP Yousuf Al Bulushi, care prezidează think-tank-ul Muscat Policy Council din Oman. El crede că „va mai fi nevoie de timp (pentru un progres), dar rămâne optimist”.
PRESIUNEA CA TACTICĂ ÎN NEGOCIERI
Un acord încheiat în 2015 între Iran şi marile puteri pentru a supraveghea programul nuclear iranian în schimbul ridicării sancţiunilor internaţionale a devenit caduc după retragerea Statelor Unite în 2018, în timpul primului mandat al lui Donald Trump.
Ţările occidentale, în frunte cu Statele Unite, şi Israelul suspectează Iranul că doreşte să se doteze cu arme nucleare, însă Teheranul susţine că programul său este destinat unor scopuri civile.
Acordul din 2015 prevedea reimpunerea sancţiunilor internaţionale în cazul în care Iranul nu îşi îndeplineşte angajamentele, opţiune care expiră în octombrie.
Între timp, Donald Trump şi-a relansat politica de „presiune maximă” asupra Iranului, vizând în special sectorul petrolier, şi îndeamnă Republica Islamică să negocieze, ameninţând în acelaşi timp că o va bombarda dacă diplomaţia eşuează.
Israelul a afirmat că Iranului, duşmanul său declarat, nu ar trebui să i se permită să dobândească arme nucleare. „Cel mai periculos regim nu trebuie să obţină niciodată cea mai periculoasă armă din lume. Instalaţiile sale de îmbogăţire a uraniului trebuie să fie dezmembrate”, a declarat şeful diplomaţiei israeliene, Gideon Saar.
Iranul şi Statele Unite, care nu mai au relaţii diplomatice din 1980, au organizat trei runde de discuţii sub medierea Omanului începând cu 12 aprilie.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.