Directorul serviciului rus de informaţii militare Igor Korobov a decedat la vârsta de 62 de ani, în urma unei ”îndelungate boli”, după ce a condus timp de doi ani acest serviciu - acuzat de otrăvirea unui fost agent în Anglia şi de atacuri cibernetice în întreaga lume, au anunţat joi autorităţile, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Succesorul lui Igor Korobov, care era conducătorul Direcţiei Generale a Informaţiilor (GRU) din cadrul Statului Major interarme din 2016, nu a fost desemnat încă, au precizat agenţii ruse de presă, citând un comunicat al Ministerului Apărării.

Predecesorul său Igor Sergun a decedat în ianuarie 2016.

Generalul Korobov a intrat în armata sovietică în 1973, iar în serviciul de informaţii militare în 1985. El era vizat de sancţiuni impuse de Washington, care i-a înscris numele pe lista sa neagră din cauza presupuselor amestecuri ale GRU în alegerea lui Donald Trump în 2016.

Ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu a salutat, într-un comunicat, memoria ”unui mare om, un rus credincios şi un patriot”.

Preşedintele rus Vladimir Putin a prezentat condoleanţe ”familiei, rudelor şi colegilor acestuia”, a declarat pentru presă un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

”Ei aveau un dialog constant, în calitate de comandant suprem şi director al unuia dintre marile servicii de informaţii”, a pecizat el.

SERVICIU CENTENAR

Fondat în 1918, GRU, considerat mult timp un rval al KGB în perioada sovietică, are reputaţia de a fi cea mai puternică agenţie de spionaj rusă, rămasă mut timp necunoscută marelui public.

El face parte dintre cele trei mari agenţii ruse de informaţii, alături de FSB - moştenitorul KGB, specializat în afaceri interne - şi serviciul de informaţii extern civil (SVR).

În ultimele luni, mai multe ţări occidentale au acuzat GRU că este implicat în atacuri cibernetice şi piraterii informatice în întreaga lume, iar Londra l-a acuzat de otrăvirea, în martie, în Anglia, a unui fost dubli agent rus, Serghei Skripal.

Autorităţile britanice au emis mandate de arestare pe numele a doi presupuşi agenţi GRU, suspectaţi că au comis atacul cu noviciok, un puternic agent neurotoxic, vizându-l pe fostul spion militar rus Sergehi Skripal şi pe fiica sa Iulia la 4 martie, la Salisbury, în Anglia.

În Statele Unite, GRU a fost acuzat că se află la originea piratării computerelor Partidului Democrat american, în prelufiul scandalului amestecului rus în alegerile prezidenţiale americane din 2018. În acest dosar, 12 ruşi prezentanţi ca agenţi GRU au fost inculpaţi în iulie.

Aceste acuzaţii sunt respinse de Rusia.

Expertul militar Pavel Felghenhauer a apreciat că un nou director nu va antrena ”mari schimbări”, întrucât deciziile strategice depind de Vladimir Putin sau de ministrul Apărării. ”Dacă ei vor ordona, vor avea loc schimbări”, apreciază el.

Primul adjunct al lui Igor Korobov, viceamiralul Igor Kistiukov, este prezentat ca succesor al acestuia, au declarat surse militare citate de agenţia oficială rusă de presă Tass.

El a fost numit director interimar al serviciului militar de informaţii chiar înainte de moartea lui Korobov, potrivit site-ului RBK.

Bolnav, acesta din urmă nu a participat la ceremonia care a marcat centenarul serviciului, la începutul lui noiembrie, în prezenţa lui Vladimir Putin. Viceamiralul Kostiukov a prezidat-o.

Vladimir Putin i-a elogiat, atunci, ”capacităţile unice, inclusiv în domeniul operaţiunilor speciale”.

”Sunt convins de profesionalismul vostru, de curajul vostru personal şi de hotărârea voastră, convins că fiecare dintre voi va face totul pentru Rusia şi poporul nostru”, a subliniat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.