Directorul FBI, James Comey, a declarat că nu are nicio informaţie care să susţină acuzaţiile formulate de preşedintele Donald Trump, potrivit cărora Barack Obama a ordonat supravegherea comunicaţiilor sale în timpul campaniei electorale, relatează NBC News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Nu am nicio informaţie care să susţină mesajele de pe Twitter (ale preşedintelui Trump – n.r.) şi am verificat atent în FBI”, a spus Comey într-o audiere în Congres.

El a dat asigurări că răspunsul este acelaşi pentru Departamentul de Justiţie.

Oficialul a precizat că instanţele trebuie să ofere autorizaţie pentru supraveghere electronică, „atent monitorizată”, şi că nici preşedintele şi „nicio persoană din Statele Unite nu poate ordona supravegherea electronică a cuiva”.

Întrebat dacă FBI a fost solicitat vreodată să intercepteze telefoanele lui Trump, Comey a refuzat să răspundă. El a cerut, însă, Comisiei să nu interpreteze în niciun fel faptul că nu are dreptul să se pronunţe.

Pe 4 martie, Trump l-a acuzat pe Obama că i-a interceptat comunicaţiile. ”Cum a putut preşedintele Obama să cadă atât de jos şi să-mi pună telefoanele sub ascultare în timpul perioadei sacre a alegerilor. Este Nixon/Watergate”, a lansat Donald Trump, catalogându-şi predecesorul drept o ”persoană răufăcătoare (sau bolnavă)”.

Casa Albă a retractat ulterior acuzaţia lui Trump. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe Sean Spicer a declarat că Trump nu se referea la interceptări atunci când făcut această acuzaţie pe Twitter.

”Cred că nu există îndoieli cu privire la (faptul că în) administraţia Obama au avut loc acţiuni de supraveghere şi alte activităţi în alegerile din 2016”, a spus Spicer. ”Preşedintele a folosit cuvântul interceptări între ghilimele, referindu-se, în mare, la supraveghere şi alte activităţi”.

”Interceptare” este o activitate de supraveghere clar definită, care implică interceptarea unei ”linii telefonice sau telegrafice cu scopul de a obţine informaţii”, potrivit dicţionarului Merriam-Webster.

Spicer a mai declarat că Trump se referea la administraţia Obama în mare - şi că nu l-a acuzat pe Obama de o implicare personală - atunci când a scris pe Twitter ”Obama a pus să mi se «intercepteze liniile» în Trump Tower” şi l-a acuzat pe fostul preşedinte că este o persoană ”rea” sau ”bolnavă”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.