Difuzarea unui discurs preînregistrat al preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, programată pentru inaugurarea unui târg comercial la Shanghai, a fost anulată, după ce autorităţile chineze au decis să cenzureze partea din discurs care face referire la războiul în curs din Ucraina, au declarat marţi mai mulţi diplomaţi europeni pentru AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Videoclipul preînregistrat al discursului urma să fie difuzat vineri, la inaugurarea acestui târg internaţional, dar purtătorul de cuvânt al lui Michel, precum şi trei diplomaţi europeni care locuiesc în Beijing, au confirmat că nu va fi făcut public.

”Chinezii au vrut să cenzureze o parte din discursul lui Charles Michel. Bruxelles-ul a preferat să anuleze difuzarea discursului în întregime”, a declarat un diplomat pentru AFP, sub rezerva anonimatului.

Un alt diplomat a clarificat că autorităţile chineze au vrut să cenzureze în discurs toate referirile la criza din Ucraina, un subiect sensibil în China, care este neutră oficial, dar rămâne un aliat strategic important al Rusiei.

Întrebat despre acest subiect în timpul unei conferinţe de presă regulate, Zhao Lijian, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, a spus că nu cunoaşte acest episod care a avut loc în timpul Târgului Internaţional de Import din China (CIIE).

”Preşedintele Michel a fost invitat să vorbească la Târgul de la Shanghai. După cum au cerut autorităţile chineze, am furnizat într-adevăr un mesaj preînregistrat, care în cele din urmă nu a fost difuzat”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Michel, Barend Leyts, pentru.


Rival sistemic şi partener economic

Relaţiile dintre China şi Uniunea Europeană s-au deteriorat de la impunerea sancţiunilor din cauza acuzaţiilor de încălcare a drepturilor omului în regiunea chineză nord-vestică Xinjiang. Beijingul a decretat ulterior un embargo comercial care viza toate produsele din Lituania, ca răspuns la apropierea dintre Vilnius şi Taiwan, insulă pe care China o consideră parte a teritoriului său.

De la începutul invaziei ruse în Ucraina în februarie, liderii UE au cerut în mod repetat Beijingului să condamne public acţiunile Rusiei, fără succes până acum.

Uniunea Europeană consideră China un ”partener, concurent economic şi rival sistemic”, conform formulării adoptate în 2019.

În schimb, legăturile comerciale rămân puternice între UE şi China. De pildă, cancelarul german Olaf Scholz a fost primul lider G7 care a vizitat China săptămâna trecută de la începutul pandemiei. De asemenea, Charles Michel va participa săptămâna viitoare la summitul G20 de la Bali, alături de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi de preşedintele chinez Xi Jinping.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.