Ideea unei alianţe politice între Uniunea Creştin Democrată (CDU) a Angelei Merkel, aflată în difculate, şi Alternativa pentru Germania (AfD, extrema dreaptă), în plină ascensiune - până acum un tabu un Germania - începe să facă dezbatere şi să semene zâzanie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conducerea CDU a cancelarului respinge în prezent în mod categoric această opţiune, mai ales după asasinarea, la începutul lunii, a unuia dintre aleşii locali în favoarea migraţiei, în care este suspectat un activist neonazist.

Însă dezbaterea emergentă - de negândit în urmă cu câţiba ani - este reală.

Ea este alimentată de trei alegeri regionale-cheie, începând din septembrie, în estul ţării, unde AfD (antimigranţi) ar putea, potrivit unor sondaje, să obţină o victorie şi să complice puternic formarea unor coaliţii locale de guvernare.

”SĂ NU SE EXCLUDEM”

”Noi n-ar trebui să excludem posibilitatea unei coaliţii” cu AfD, a declarat un reprezentant CDU într-unul dintre landurile din fosta Germanie de est (RGD), Saxonia-Anhalt - declaraţii care au avut efectul unei bombe.

”Acest lucru nu este posibil acum, dar nu ştim care va fi situaţia în doi sau cinci ani”, a adăugat Ulrich Thomas, citat de ziarul Mitteldeutsche Zeitung.

Alt lider CDU în Saxonia-Anhalt, Lars-Jörn Zimmer, a subliniat că alegătorii din CDU şi cei din AfD au aceleaşi obiective şi contribuie la o majoritate conservatoare” în Germania.

Cu puţin înainte, fostul director al seriviilor germane de informaţii interne Hans-Georg Maassen - un membru al aripii celei mai de drepta a CDU - nu a exclus o alianţă la nivel naţional.

”Nu se ştie niciodată”, a declarat Hans-Georg Maassen.

Acest apel a fost preluat de vicepreşedintele AfD Georg Pazderski, care s-a felicitat duminică de faptul că ”frontul unuit (împotriva mişcării sale) începe să se sfărâme”.

”Mai ales baza CDU, care a fost dezamăgită masiv de către liderii săi, nu poate să audă spunându-se că partidul ar trebui să fie mai aproape de stânga decât de AfD”, a declarat el pentru ziarul Die Welt.

Aceasta este o aluzie la reorientarea către centru, în epoca Merkel, din 2005, a CDU (conservatori), care guvernează împreină cu partidul Social Democrat (SPD).

Dar şi la faptul că, în prezent, în cazul unor alegeri, de această dată cu ecologiştii, în plină ascensiune, centru-dreapta ar fi în măsură să formeze o coaliţie de guvernare la nivel naţional.

CDU, SUB PRESIUNE

Partidul cancelarului se află sub presiune, în urma unei victorii dezamăgitoare în alegerile legislative în 2017, iar formaţiunea continuă să scadă în sondaje.

O anchetă realizată pentru postul RTL şi publicată în weekend o plasează pe locul doi, cu 24% din intenţiile de vot, după Verzi, care sunt creditaţi cu 27%, iar AfD cu 13%.

Iar reluarea sesiunii parlamentare în toamnă se anunţă turbulentă, în alegeri regionale, începând din septembrie, în Brandenburg, Turingia şi Saxonia - toate bastioane AfD, în fosta RDG. Acest partid poate deveni chiar prima forţă politică.

Însă Verzii exclud să ia în calcul să guverneze la nivel naţional cu CDU, dacă partidul se aliază la nivel local cu extrema dreaptă.

”Ar fi o breşă în barajul democratic, iar asta ar creşte brusc distanţa care ne desparte” de CDU, a avertizat vineri unul dintre liderii Verzilor, Michael Kellner.

Această dezbatere incipentă, care urmează să se amplifice în lunile următoare, constituie o dificultate suplimentară de gestionat pentru partidul lui Merkel.

Preşedinta CDU Annegret Kramp-Karrenbauer, supranumită "AKK" şi presupusa succesoare a cancelarului, este deja tot mai contestată pe plan intern, în urma durei înfrângeri în alegerile europene.

Ea este criticată, de asemenea, din cauza faptului că a gestionat prost o polemică pe tema modificărilor climatice şi că a proiectat imaginea unui partid deconectat de îngrijorările tinerilor elegători.

În acest subiect, Angela Merkel a lăsat săptămâna trecută senzaţia că o abandonează pe AKK, reproşând partidului acesteia că este prea ”în defensivă” şi ”insuficient de deschis”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.