Deputaţi din cadrul partidului german Die Linke (extremă stânga) au cerut vineri o dezbatere parlamentară în vederea unei eventuale expluzări a ambasadorului american, acuzat de amestec în treburile interne germane, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ei au adoptat o moţiune prin care cer o dezbatere în Bundestag (Camera inferioară a Parlamentului german), în vederea declarării ”persona non grata” a ambasadorului american în Germania Richard Grenell, un susţinător aprig al preşedintelui Donald Trump, se arată în text, dezvăluit de tabloidul Bild şi după care AFP precizează că a obţinut o copie.

Dezbaterea ar putea să aibă loc săptămâna viitoare.

Grenell nu-i deranjează doar pe deputaţii de extremă stânga.

Vicepreşedintele Bubdestagului Wolfgang Kubicki (FDP, liberal) a apreciat recent că nu e treaba unui ambasador ”să emită asemenea critici publice” şi să se amestece în afacerile interne ale unui stat.

Deputaţii Die Linke invocă, în moţiunea lor, transmisă AFP, Conveţia de la Viena privind relaţiile diplomatice, care prevede că ambasadorii trebuie să evite orice amestec în ţara în care se află în post.

Richard Grenell, în vârstă de 52 de ani, un fost purtător de cuvânt al Statelor Unite la ONU, este ambasador la Berlin din aprilie 2018.

El s-a ”distins” de atunci prin luări de poziţie foarte dure, pe reţeaua de socializare Twitter, pe care o foloseşte în mod abundent, la fel ca locatarul Casei Albe, pentru a-şi transmite mesajele.

De când se află în funcţie la Berlin, el a provocat tnsiuni, ameninţând Guvernul sau întreprinderile germane cu sancţiuni în diverse dosare.

Astfel, el s-a ridicat împotriva scăderilor cheltuielilor militare germane, a participării la şantierul gazoductului rus Nord Stream 2 sau a participării Huawei la înfiinţarea viitoarei reţele 5G.

El a îndemnat, de asemenea, încă de când a preluat funcţia, în primăvara lui 2018, la o retragere din Iran a întreprinderilor germane.

”Acest comportament nu este de natură să promoveze relaţii amicale între Germania şi Statele Unite”, rezumă aleşii din Die Linke.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.