Unii deputaţi din Québec - aleşi recent în alegeri provinciale - au refuzat să-i jure credinţă regelui Charles al III-lea, şeful de stat al Canadei, aşa cum prevede Constituţia canadiană, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Unsprezece deputaţi din Partidul Québec Solidaire (stânga) au depus jurământul, într-o ceremonie transmisă în direct la televiziune, ”faţă de poporul Québecului”, însă nu au vrut să spună alt jurământ care să-i lege de monarhia britanică, cu riscul de a nu-şi putea exercigta mandatele în Adunarea Naţională din Québec la sfârşitul lui noiembrie.

”CONFLICT DE INTERESE”

Un purtător de cuvânt al partidului, Gabriel Nadeau-Dubois, a dat asigurări ulterior, într-o conferinţă de presă, că ei au acţionat ”în deplină cunoştinţă de cauză”.

”Am făcut campanie pentru a schimba era în Québec, iar dacă suntem trimişi în Parlament, suntem trimişi să deschidem ferestre”, a declarat el.

Potrivit legii constituţionale canadiene, orice deputat ales la nivel federal şi provincial este obligat să depună un jurământ de credinţă monarhiei britanice, pentru a-şi putea exercita mandatul.

Vineri este rândul Partidului Québécois să depună jurământul, iar cei trei deputaţi suveranişti şi-au anunţat intenţia de a nu mai jura credinţă suveranului.

Liderul partidului, Paul St-Pierre Plamondon, a anunţat săptămâna trecută că este vorba despre un ”conflict de interese”, pentru că ”nu poţi sluji doi stăpâni”.

El denunţă faptul că monarhia costă ”67 de milioane de dolari canadieni pe an”, iar acest jurământ este o ”amintire a dominaţiei coloniale”.

ABOLIREA MONARHIEI

Luni, câteva personalităţi publice au denunţat obligaţia deputaţilor de a depune jurământul de credinţă Coroanei britanice, într-o înregistrare video publicată pe reţele de socializare.

Premierul canadian Justin Trudeau a reafirmat miercuri, întrebat despre monarhie, că ”nu există niciun locuitor al Québécului” care să vrea ”să redeschidem Constituţia”.

O abolire a monarhiei necesită o rescriere a Constituţiei şi ar reprezenta un efort uriaş şi eventual ani de negocieri politice, deoarece este necesară o aprobare unanimă a Parlamentului şi Guvernului celor zece provincii canadiene.

Un sondaj releva în aprilie, pentru prima oară în istoria ţării, o majoritate fragilă a cetăţenilor canadieni care vor să o termine cu regalitatea - al cărei rol este în prezent larg onorific.

În Québec, acest procent este de 71%.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.