Departamentul american al Justiţiei a numit un procuror special care să se ocupe de investigaţiile sale care îl privesc pe fostul preşedinte Donald Trump. Procurorul va superviza atât ancheta în legătură cu gestionarea unor documente guvernamentale sensibile, cât şi ancheta privind încercările fostului preşedinte de a tulbura transferul paşnic de putere după alegerile prezidenţiale din 2020, anunţă Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Jack Smith, fostul procuror-şef al tribunalului special de la Haga, care a investigat crimele de război din Kosovo, va superviza investigaţiile, a anunţat şeful Departamentului Justiţiei, Merrick Garland, potrivit CNN.

Jack Smith „şi-a construit reputaţia de procuror imparţial şi ferm”, a declarat Garland.

Este pentru a treia oară din 2017 când Departamentul Justiţiei numeşte un procuror special pentru a se ocupa de un caz sensibil din punct de vedere politic. Astfel de procurori au, de obicei, un grad ridicat de independenţă pentru a evita potenţiale conflicte de interese.

Fostul director al FBI Robert Mueller a fost numit în 2017 procuror special pentru a superviza ancheta federală privind campania prezidenţială a lui Donald Trump din 2016 şi contactele acestuia cu Rusia, iar în 2019, John Durham a fost numit pentru a investiga cum a ajuns FBI să ancheteze campania lui Trump din 2016.

Anunţul privind numirea unui procuror independent în cazul anchetelor care îl privesc pe Donald Trump vine în contextul în care republicanul a decis să candideze pentru un nou mandat prezidenţial în 2024.

„Pe baza evoluţiilor recente, inclusiv a anunţului fostului preşedinte că este candidat la preşedinţie la următoarele alegeri şi a intenţiei declarate a preşedintelui în exerciţiu de a candida şi el, am ajuns la concluzia că este în interesul public să numim un procuror special”, a declarat procurorul general Merrick Garland.

Donald Trump a încercat să prezinte investigaţiile ca fiind motivate politic şi le-a menţionat inclusiv marţi, când a făcut anunţul că va candida din nou.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.