Departamentul de Justiţie a cerut marţi unei judecătoare să suspende decizia ca fostul consilier al Casei Albe Don McGahn să fie audiat în investigaţia din Camera Reprezentanţilor pentru demiterea preşedintelui Donald Trump, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Administraţia Trump i-a cerut judecătoarei districtuale Ketanji Brown Jackson să suspende decizia luată luni, pe perioada judecării apelului la o curte superioară.

Judecătoarea a respins luni opinia administraţiei Trump potrivit căreia foştii şi actualii oficiali de rang înalt ai Casei Albe trebuie să aibă imunitate extinsă faţă de audierea lor în Congres, justificân că nimeni nu este deasupra legii.

Casa Albă a cerut unor foşti şi actuali oficiali să nu depună mărturie şi să nu furnizeze documentele cerute în cadrul investigaţiei de demitere a preşedintelui din Camera Reprezentanţilor, care se concentrează pe acţiunile preşedintelui faţă de Ucraina, şi în alte investigaşii conduse de democraţi.

Trump a scris marţi pe Twitter că ”i-ar face plăcere” să îi lase pe oficiali precum secretarul de Stat Mike Pompeo, secretarul pentru Energie Rick Perry şi şeful de personal al Casei Albe Mick Mulvaney să depună mărturie în investigaţia de demitere. Trump a adăugat că ”are loc o escrocherie a democraţilor, dar viitorii preşedinţi nu trebuie să fie compromişi”.

McGahn, care şi-a părăsit postul în octombrie 2018, a sfidat în luna mai o citaţie din partea Comisiei juridice a Camerei Reprezentanţilor pentru a depune mărturie despre eforturile lui Trump de a împiedica o investigaţie, în prezent finalizată, a consilierului special referitoare la amestecul Rusiei în alegerile prezidenţiale americane din 2016.

Citaţia respectivă a fost emisă cu luni de zile înainte de deschiderea investigaţiei de demitere a lui Trump, de către Cameră, legată de solicitarea preşedintelui ca Ucraina să deschidă două investigaţii împotriva adversarilor săi politici din SUA.

Departamentul de Justiţie, reprezentându-l pe McGahn ca fost oficial, a afirmat într-un document depus în instanţă că Comisia Juridică a acceptat o amânare de şapte zile a aplicării citaţiei. Dacă judecătoarea nu va impune amânarea imediat, departamentul va depune o cerere de urgenţă, miercuri, la Curtea de Apel a Districtului Columbia.

Avocatul personal al lui McGahn a declarat luni că acesta va respecta citaţia, dacă nu va fi  blocată.

Charles Cooper, un avocat al fostului consilier pentru securitate naţională a lui Trump John Bolton, a indicat că decizia judecătoarei nu va deschide calea ca Bolton sau unul dintre consilierii săi, Charles Kupperman, să depună mărturie în investigaţia pentru demiterea preşedintelui.

Bolton, care a plecat de la Casa Albă în septembrie, s-a alăturat unui proces separat intentat de Kupperman, care cere o decizie dacă trebuie să respecte citaţia Camerei Reprezentanţilor. Cooper îi reprezintă pe ambii.

Cooper a spus că procesul lui Kupperman continuă, notând că citaţia lui McGahn nu se referă la securitate naţională sau afaceri externe.

În timpul unei conferinţe de presă la Departamentul de Stat, Pompeo a evitat întrebarea dacă va depune mărturie în investigaţia referitoare la demiterea lui Trump.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.