Departamentul de Justiţie apără în continuare interdicţia de călătorie impusă prin ordin executiv de către preşedintele Donald Trump şi cere instanţelor de apel să reia punerea în aplicare a deciziei antiimigraţie, după ce implementarea a fost blocată sâmbătă de către judecătorul federal James L. Robart, care conduce Tribunalul Districtului de Vest al statului Washington, transmite BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Avocaţii departamentului au argumentat într-un document de 15 pagini că interdicţia de călătorie impusă cetăţenilor din şapte ţări predominant musulmane nu reprezintă altceva decât ”un exerciţiu legal al autorităţii prezidenţiale”, ci în niciun caz o interdicţie care îi vizează pe musulmani.

Preşedintele Donald Trump a semnat în urmă cu peste o săptămână un ordin executiv prin care suspendă temporar, pentru o perioadă minimă de 120 de zile, programele de primire a refugiaţilor, blochează pe termen nedeterminat primirea refugiaţilor sirieni şi interzice temporar, pentru o perioadă minimă de 90 de zile, intrarea cetăţenilor din şapte ţări predominant musulmane în Statele Unite.

Printre ţările vizate de ordin se numără: Iran, Irak, Libia, Siria, Somalia, Sudan şi Yemen.

Administraţia Trump a argumentat că interdicţia de intrare încearcă să îi ţină pe extremişti departe de Statele Unite şi a adus aminte de atentatele teroriste de la World Trade Center. Însă, nicio ţară de origine a teroriştilor de la 11 septembrie nu se numără pe lista întocmită de Casa Albă.

La sfârşitul săptămânii trecute, un judecător federal a decis blocarea temporară a implementării interdicţiei ca urmare a haosului provocat pe marile aeroporturi din Statele Unite.

Magistraţii Curţii de Apel din San Francisco vor decide marţi dacă să permită implementrea sau să blocheze în continuarea interdicţia impusă de administraţia Trump.

Judecătorul James Robart a argumentat că interdicţia este una neconstituţională şi împotriva intereselor naţionale, pentru că interzice cetăţenilor cu vize valide să intre în Statele Unite.

Departamentul de Justiţie susţine că instanţa din Washington a comis o ”eroare atunci când a ales să blocheze implementarea ordinului” de la Casa Albă.

”Chiar dacă anumite scutiri erau potrivite, blocarea implementării la nivel naţional este peste puterea curţii”, se arată în documentul redactat de Departamentul de Justiţie.

Avocaţii DOJ susţin că preşedintele este cel mai potrivit să ia decizii cu privire la securitatea naţională şi este greşită identificarea respectivului ordin executiv cu o ”interdicţie a musulmanilor”, întrucât cele şapte ţări au fost alese ca urmare a ameninţării teroriste.

”Prin urmare, acest oridn executiv este neutru cu privire la religie”.

Oricare va fi decizia de marţi a judecătorilor de apel, acest caz ar putea să ajungă la Curtea Supremă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.