Departamentul american al Justiţiei i-a inculpat pe fondatorul Omali Yeshitela şi pe trei membri - Penny Joanne Hess, Jesse Nevel şi Augustus Romain - ai African People's Socialist Party (APSP) şi Uhuru Movement, o grupare naţionalistă afroamericane, pe care-i acuză de colaborare cu serviciile ruse de spionaj în vederea influenţării alegerilor în Statele Unite, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ei sunt suspectaţi de faptul că au servit ca agenţi în serviciul Rusiei şi că au conspirat împotriva intereselor americane prin încercarea de a influenţa mai multe alegeri.

Ei riscă până la zece ani de închisoare.

Potrivit acuzării, cei patru inculpaţi au primit bani şi susţinere atât de la Aleksandr Ionov, un cetăţean rus care opera sub acoperire şi se prezenta ca liderul unei mişcări împotriva globalizării, cât şi din partea unor spioni ai serviciilor secrete ruse (FSB).

”Anunţul de azi prezintă o imagine alarmantă a acţiunilor Guvernului rus şi limiterlor pe care FSB este pregătit să le treacă pentru a se amesteca în alegerile noastre, să semene discordie în ţara noastră şi, până la urnă, să recruteze cetăţeni americani care să-i ajute în eforturile lor”, denunţă adjunctul interimar al directorului FBI Kurt Ronnow.

Justiţia americană îi acuză pe toţi de faptul că ştiau că Aleksandr Ionov - suspectat că a fugit în Rusia - lucra pentru Moscova.

Mişcarea naţionalistă de culoare, asociată numelor lui Malcolm X sau Black Panther - a luat amploare în Statele Unite la mijlocul secolului XX şi revendică o logivă a confruntării cu autorităţăile cu scopul de a apăra interesele afroamericanilor.

APSP - înfiinţat în 1972 - apără ”clasa muncitorare africană” de ”dominaţia capitalistă şi colonialistă amercană”, se arată pe site-ul Partidului Socialist Popular African.

Fondatorul APSP, Omali Yeshitela, a efectuat o vizită în Rusia în 2015 şi a încheiat un acord cu mişcarea lui Aleksandr Ionov, potrivit acuzării.

În 2016, aceasta a finanţat un tuneu de manifestaţii organizate de APSP în susţinerea unei ”Petiţii privind crima de genocid împotriva poporului african în Statele Unite”.

În afara acestei operaţiuni de destabilizare, inculpaţii au încercat să influenţeze, în 2017 şi 2019, alegerile locale din Sankt Petersburg, în Florida, unde se află sediul APSP.

Ei sunt suspectaţi de faptul că au încercat să influenţeze alegerile naţionale din 2020.

În 2022, unul dintre inculpaţi, Augustus Romain a primit fonduri de la Aleksandr Ionov ”pentru a promova interesele Rusiei în legătură cu invazia rusă a Ucrainei”, potrivit acuzării.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.