Comitetul norvegian le-a atribuit vineri Premiul Nobel pentru Pace lui Denis Mukwege şi Nadia Murad, pe care ]i recompensează astfel pentru eforturile lor împotriva violenţelor sexuale ca armă de război în conflicte.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI BIOGRAFIE: Nadia Murad, din sclavia jihadiştilor la Nobelul pentru Pace
CITEȘTE ȘI BIOGRAFIE: Denis Mukwege, omul care ”repară” femei şi denunţă puterea din Republica Democratică Congo

Ginecologul Denis Mukwege îngrijeşte victime ale violenţelor sexuale în Republica Democratică Congo, iar irakiana Nadia Mourad, o activistă a drepturilor omului care provine din comunitatea yazidi, a fost scalvă sexuală a grupării Statul Islamic (SI).

Preşedinta Comitetului Nobel norvegian Berit Reiss-Andersen a apreciat că cei doi sunt ”cruciali” în lupta împotriva crimelor, potrivit BBC.

”Ei au tratat mii de victime ale agresiunilor (sexuale) într-un război civil îndelungat care i-a costat viaţa pe mii de congolezi”, a adăugat ea.

În total, 331 de persoane şi organizaţii au fost nominalizate în acest an la prestigiosul premiu.

Premiul, în valoare de nouă milioane de coroane suedeze (860.000 de euro), le va fi înmânat la Oslo, pe 10 decembrie.

Denis Mukwege şi Nadia Murad încarnează o cauză mondială, care depăşeşte doar cadrul conflictelor, aşa cum arată valul planetar #MeToo, declanşat în urmă cu un an prin dezvăluiri în presă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.