O delegaţie americană a fost ţinta, în Cisiordania, unor tiruri cu ouă din partea unor manifestanţi palestinieni care încercau să o împiedice să asiste la un eveniment în acest teritoriu ocupat de Israel, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un grup de aproximativ 15 persoane care purtau pancarte cu sloganuri antiamericane au atacat luni, la Beit Jala, în apropiere de Betleem, un vehicul aparţinând Consulatului Statelor Unite la ierusalim, aruncând cu ouă şi somându-l să plece, potrivit unei forografe AFP.

Ei purtau pancarte pe care se puteau citi mesaje ca ”Guvernul american nu este binevenit în Palestina” sau ”Trump, Ierusalimul nu este capitala Sionului”.

Maşinile au părăsit zona ulterior.

Decizia preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului şi de a transfera în oraş Ambasada Statelor Unite, anterior instalată la Tel Aviv, i-a infuriat pe palestinieni.

Aceştia din urmă denunţă ”un act de ostilitate” faţă de dreptul internaţional şi văd în această decizie negarea revendicărilor lor cu privire la Ierusalimul de Est - un sector al Oraşului Sfânt ocupat şi anexat de Israel - pe care vor să-l transforme în capitala Palestinei, statul la care aspiră.

ONU consideră Ierusalimul de Est ca fiind ocupat de către Israel şi că ambasadele nu pot să fie instalate la Ierusalim până când statul oraşului - una dintre problemele cele mai spinoase ale conflictului israeliano-palestinian - nu este soluţionat prin negocieri între cele două părţi.

În urma incidentului de la Beit Jala, un reprezentant al Departamentului de Stat american a denunţat o tentativă de ”intimidare”, afirmând că delegaţia de la consulatul american ”promova educaţia şi schimburile culturale cu poporul palestinian”.

”În pofida faptului că nu a fost rănit cineva, obiectivul era intimidarea. Statele Unite resping folosirea violenţei sau intimidării în exprimarea opiniilor politice”.

Conducerea palestiniană a suspendat orice contact cu oficiali americani, în urma anunţării pe 6 decembrie de către preşedintele Donald Trump a deciziei sale de a recunoaşte Ierusalimul drept capitala Israelului.

La 14 mai, în timp ce Statele Unite îşi inaugurau ambasada la Ierusalim, 62 de palestinieni au fost ucişi în manifestaţii, în Fâşia Gaza, de tiruri ale unor militari israelieni postaţi la bariera ce desparte Israelul de enclava palestiniană, aflată sub blocadă.

Israelul dă asigurări că nu a făcut decât să se apere de o ebentuală infiltrare din Fâşia Gaza, aflată sub controlul mişcării islamiste Hamas, cu care Israelul a purtat trei războaie din 2008.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.