O delegaţie americană se află în Turcia în vederea deschiderii unui centru de operaţiuni menit să coordoneze împreună cu Ankara înfiinţarea unei ”zone de securitate” în nordul Siriei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şase oficiali americani au sosit luni la Sanliurfa, în sud-estul Turciei, pentru a începe să lucreze la înfiinţarea unui ”centru de operaţiuni comune” care ”se va deschide în următoarele zile”, a anunţat Ministerul turc al Apărării.

Potrivit unui acord încheiat săptămâna trecută între Ankara şi Washington, în urma unor negocieri dificile, acest ”centru de operaţiuni comune” vizează să coordoneze crearea unei ”zone de securitate” în nordul Siriei.

Concret, această zonă vizează să creeze o zonă-tampon între frontiera turcă şi teritorii aflate sub controlul unei miliţii kurde, Unităţile Protecţiei Poporului (YPG), susţinută de Statele Unite dar catalogată ”teroristă” de Turcia.

Contururile acestei zone de securitate sunt, pentru moment, vagi. Niciun calendar nu a fost prezentat în vederea implementării acesteia, cu privire la ”adâncimea” ei şi forţele care urmează să o controleze, subiecte ce fac în continuare obiectul unor negocieri.

Turcia cere o zonă de cel puţin 30 de kilometri în adâncime, de la frontiera sa, o cerere reiterată luni de către ministrul turc al Apărării Hulusi Akar.

”Am spus cu fiecare ocazie că trebuie o adâncime de 30-40 de kilometri”, a declarat Hulusi Akar într-un interviu acordat televiziunii turce de stat TRT.

În pofida faptului că este vag, acest acord a permis evitarea unei ofensive ture împotriva YPG, în contextul în care preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi-a multiplicat ameninţările.

Statele Unite susţine YPG împotriva grupării Statul Islamic (SI), însă Turcia denunţă legături între YPG şiPartidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care poartă o sângeroasă luptă de gherilă împotriva Ankarei în Turcia din 1984.

În 2016, armata turcă a lansat o ofensivă terestră în nord-vestul Siriei împotriva SI şi YPG. Anul trecut, ea a efectuat o a doua ofensivă contra combatanţilor kurzi, cucerind enclava Afrin.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.