Preşedintele Eurogroup, grupul miniştrilor de Finanţe din Zona euro, Jeroen Dijsselbloem nu a criticat un grup de ţări sau o regiune, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt, după ce o afirmaţie a acestuia citată de presa germană a dus la apeluri pentru demisia sa, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit purtătorului de cuvânt, declaraţiile lui Dijsselbloem au fost interpretate greşit.

“Dijsselbloem nu a făcut referire la o ţară sau grup de ţări. Mesajul său este pentru toate ţările din Zona euro : solidaritatea vine cu obligaţii. Trebuie să respectăm regulile noastre bugetare. Acest lucru este important la nivel personal, naţional şi internaţional”, a explicat el.

Într-un interviu acordat Frankfurter Allgemeine Zeitung, Dijsselbloem a declarat că ţările mai bogate din nordul Europei au dat dovadă de solidaritate cu sudul în timpul crizei din Zona euro, din 2010-2013, oferindu-le ajutor financiar.

“Dar oricine îl cere are şi obligaţii. Nu pot să cheltui toţi banii mei pe băutură şi femei şi apoi să îţi cer ţie ajutorul. Principiul este valabil la nivel personal, local, naţional şi chiar european”, a subliniat el.

Afirmaţiile au generat un val de critici dure din partea Spaniei şi Italiei, în timp ce premierul portughez a cerut demisia preşedintelui Eurogroup, spunând că declaraţiile sale sunt “rasiste, xenofobe şi misogine”.

Presiunile asupra lui Dijsselbloem, al cărui mandat la conducerea Eurogroup se încheie în ianuarie, vin în condiţiile în care miniştrii de Finanţe din Zona Euro urmează să discute dacă poate să îşi ducă la bun sfârşit mandatul, după ce formaţiunea sa a suferit o înfrângere zdrobitoarea la alegerile din Olanda.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.