Decizia Statelor Unite de a furniza Ucrainei muniţii cu dispersie este un "act de disperare" în urma eşecului contraofensivei ucrainene şi arată "slăbiciune", a declarat sâmbătă Ministerul rus de Externe, care dă asigurări că această "armă miraculoasă" pe care mizează Washingtonul şi Kievul nu va avea niciun efect asupra "operaţiunii militare speciale", ale cărei obiective şi sarcini "vor fi complet îndeplinite".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rusia spune, potrivit unui comunicat al MAE de la Moscova, că decizia Statelor Unite de a livra bombe cu dispersie în Ucraina este o "recunoaştere a slăbiciunii" care face Washingtonul "complice" la moartea civililor cauzată de această armă controversată. "Transferul de muniţii cu dispersie este un gest de disperare şi o recunoaştere a slăbiciunii în contextul eşecului aşa-numitei contraofensive ucrainene", a afirmat Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

Moscova vede în această decizie a administraţiei Biden "o manifestare flagrantă a politicii agresive antiruseşti a Statelor Unite", care are ca scop prelungirea cât mai mult timp posibil a conflictului din Ucraina. În plus, "extinderea constantă a livrărilor militare, menite, aşa cum intenţionează administraţia americană, să ridice cât mai mult posibil miza conflictului, înseamnă că SUA şi sateliţii săi devin din ce în ce mai implicaţi în ostilităţi. Comunitatea internaţională nu are dreptul să ignore aceste fapte evidente şi trebuie să le dea un răspuns adecvat", cere comunicatul de la Moscova.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Rusia mai acuză Statele Unite că "nu le pasă" de victimele civile pe care le fac aceste bombe, deşi Moscova a folosit, la rândul ei, astfel de arme în Ucraina. Potrivit ONU, după 500 de zile de război, Rusia este responsabilă de moartea a cel puţin 9.000 de civili, dintre care cel puţin 500 de copii.

Nici Rusia, nici Ucraina şi nici Statele Unite nu sunt semnatare ale Convenţiei de la Oslo din 2008 care interzice folosirea acestor arme.

Diplomaţia rusă denunţă însă o "încercare cinică (a SUA) de a prelungi agonia autorităţilor ucrainene actuale, fără a se preocupa de victimele civile" ale acestor bombe, care ucid fără discriminare prin dispersarea unor mici încărcături explozive înainte şi după impact. "Prin furnizarea de muniţii cu dispersie, Washingtonul va fi de fapt complice la minarea teritoriului şi va împărţi întreaga responsabilitate pentru morţile provocate de explozii, inclusiv cele ale unor copii ruşi şi ucraineni", arată Moscova.

Preşedintele SUA, Joe Biden, a declarat că decizia de a livra bombe cu dispersie în Ucraina a fost "foarte dificilă", dar este "lucrul corect de făcut".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.