O majoritate zdrobitoare a danezilor, aproape 67%, a votat în favoarea unei integrări în politica de apărare a Uniunii Europene (UE), la trei luni de la lansarea invaziei Ucrainei de către Rusia, într-un referendum relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Victoria taberei ”da” în acest referndum de miercuri are loc după ce Finlanda şi Suedia au cerut să adere la NATO, în contextul în care Războiul rus din Ucraina determină mai multe ţări din Europa să-şi modifice politica apărării.

”În această seară, Danemarca a dat un semnal important. Aliaţilor noştri din Europpa şi NATO şi (preşedintelui rus Vladimir) Putin. Noi vom arăta că, atunci când Putin invadează o ţară liberă şi ameninţă stabilitatea Europei, noi, ceilalţi, ne unim”, le-a declarat susţinătorilor săi premierul Mette Frederiksen.

”A existat o Europă înainte de 24 februarie, înaintea invaziei ruse, şi există o Europă după”, a subliniat ea.

Opoziţia nu a făcut excepţie.

”Totul tinde să arate că, după 30 de ani, danezii au decis azi că trebuie să ne abolim politica cu privire la părare şi că trebuie să colaborăm mai strâns cu Europa”, a declarat în Parlament, după publicarea prmelor exit-polluri, liderul conservatorilor din opoziţie, Soren Pape.

Preşedinţii Consiliului European Charles Michel şi Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen au salutat acest vot ”istoric” al Danemarcei.

”Salut mesajul puternic de angajare faţă de securitatea noastră comună transmis de poporul danez”, a scrs, într-un mesaj postat pe Twitter, preşedinta CE, care se declară ”convinsă că Danemarca şi UE vor profita de această decizie”.

”Poporul Danemarcei a făcut o alegere istorică”, a salutat, la rândul său, preşedintele Consiliului European.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.