Preşedintele Emmanuel Macron a publicat marţi seara pe reţelele sociale o înregistrare vindeo în care afirmă că Franţa este alături de Maroc "pe plan umanitar, pe plan medical şi pentru reconstrucţie" şi cere să înceteze orice polemici pe această temă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În condiţiile în care Marocul, care a fost lovit vineri seara de un puternic cutremur care s-a soldat cu aproape 2.900 de morţi, nu a cerut ajutorul Franţei, chiar dacă Parisul şi-a oferit serviciile, Emmanuel Macron a încercat să calmeze polemica ce s-a declanşat de la sfârşitul săptămânii pe această temă.

Cele două ţări se confruntă cu tensiuni puternice de câteva luni, în special pe tema Saharei Occidentale, teritoriu ale cărui delimitare şi suveranitate sunt principalele puncte de dispută între Maroc şi Algeria.

Macron a denunţat "polemicile care nu-şi au locul" în relaţia bilaterală, "în acest moment de tristeţe, dar şi de acţiune şi solidaritate".

"Suntem prezenţi", a asigurat preşedintele. "Avem posibilitatea de a oferi ajutor umanitar direct. Evident, depinde de Majestatea Sa Regele şi de guvernul marocan, în mod complet suveran, să organizeze ajutorul internaţional şi, prin urmare, suntem la dispoziţia alegerii lor suverane", a ţinut să precizeze şeful statului.

El şi-a exprimat speranţa că "toate polemicile care divizează şi complică lucrurile într-un moment atât de tragic vor fi reduse la tăcere, din respect pentru toată lumea".

Emmanuel Macron a subliniat că Franţa, care a deblocat deja 5 milioane de euro pentru a ajuta ONG-urile de pe teren, va fi "alături de Maroc", iniţial "prin finanţarea asociaţiilor". Apoi "pe termen lung, (...) pe frontul umanitar, pe frontul medical, pentru reconstrucţie şi pentru ajutor cultural şi de patrimoniu", în toate domeniile, a arătat preşedintele.

"Franţa a fost şocată de ceea ce s-a întâmplat. Gândurile noastre se îndreaptă către cei morţi, către familiile lor şi către cei răniţi", a declarat preşedintele. "Mă gândesc, evident, la toate familiile care îşi împart viaţa între Franţa şi Maroc şi la aceste destine legate", a adăugat Emmanuel Macron.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.