Curtea Supremă sud-coreeană a confirmat în mod definitiv, joi, condamnarrea fostei preşedinte Park Geun-hye la 20 de ani de închisoare, în răsunătorul scandal de corupţie care a condus la destituirea acesteia în 2017, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această decizie pune capăt unui lung proces judiciar, în urma destituirii fostei şefe de stat, după luni de manifestaţii de stradă în masă.

Prima femeie aleasă preşedintă a Coreei de Sud, Park a fost condamnată în 2018 la 30 de ani de închisoare cu privire la corupţie şi abuz de putere. O serie de recursuri şi un nou proces au condus, apoi, la o reducere a pedepsei la 20 de ani de detenţie.

Joi, dosarul a revenit a doua oară la Curtea Supremă, care a confirmat pedeapsa de 20 de ani de închisoare.

Înalta jurisdicţie a aprobat, de asemenea, amenzi şi indemnizaţii la care fosta preşedintă este obligară să renunţe şi care însumează 21,5 miliarde de woni (16 milioane de euro).

Park, care boicotează de mult timp audierile şi denunţă o justiţie părtinitoare, a fost absentă joi în instanţă.

Ea a fost condamnată, de asemenea, la doi ani de închisoare cu privire la infracţiuni electorale.

Aceste pedepse nu au fost contopite.

Fosta preşedintă va avea vârsta de 80 de ani după ce va ispăşi cei 22 de ani de închisoare la care a fost condamnată.

GRAŢIERE ”NEOPORTUNĂ”

Park a fost găsită vinovată de faptul că a primit zeci de milioane de dolari de la conglomerate sud-coreene, inclusiv de la Samsung Electronics, de faptul că a împărtăşit documente clasificate secrete, a pus pe o ”listă neagră” artişti critici ai politicii sale şi a destutuit oficiali care se opuneau abuzurilor sale de putere.

Acest scandal complex a pus într-o lumină crudă contactele tulburi dintre aceste conglomerate familiale şi puterea politică, prin intermediul lui Park şi a confidentei sale din umbră, Choi Soon-sil, care a acceptat mită în schimbul unor favoruri politice.

În urma destituirii lui Park, avocatul de centru-stânga Moon Jae-in a fost ales preşedinte în 2017, beneficiind de pierderea credibilităţii conservatorilor.

Coreea de Sud este cunoscută prin severitatea justiţiei sale faţă de foşti şefi de stat. Patru foşti preşedinţi sud-coreeni au fost condamnaţi după mandate. Fostul şef de stat Roh Moo-hyun s-a sinucis în 2009, după ce a fost interogat cu privire la suspiciuni de corupţie vizând familia sa.

Încheierea procesului judiciar înseamnă că Park poate cere o graţiere.

Liderul Partidului Democrat (centru-stânga, la putere) Lee Nak-yon anunţa, în urmă cu câteva săptămâni, că intenţiona ”să sugereze” o graţiere atât a lui a lui Park Geun-hye, cât şi a lui Lee Myung-bak, un alt fost preşedinte condamnat.

Însă aceste declaraţii au provocat un val de condamnări atât în rândul dreptei, cât şi stângii.

Casa Albastră, preşedinţia sud-coreeană, a apreciat joi că nu este ”oportun” să se discute despre o graţiere..

Sunt de învăţat ”lecţii istorice” din faptul că o fostă preşedintă a comis fapte care implică ispăşirea unei pedepse cu închisoarea, a subliniat într-un comunicat preşedinţia, apreciind că ”acest lucru trebuie să nu se mai întâmple nicodată”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.