Curtea Supremă israeliană examina joi recursuri depuse împotriva unei noi legi care limitează posibilitatea declarării unui premier inapt pentru funcţie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şedinţa consacrată prezentării acestor trei recursuri şi argumentelor Guvernului în apărarea textului adoptat în martie de către deputaţi, s-a deschis la sediul Curţii, la Ierusalim, joi dimineaţa, în prezenţa a 11 dintre cei 15 judecători ai instituţiei.

Ea are loc într-o atmosferă de polarizare politică puternică între susţinători şi adversari ai reformei justiţiei, care divizează ţara de când a fost prezentată, în ianuarie, de către Guvernul premierului Benjamin Netanyahu.

Mai mulţi opozanţi ai reformei justiţiei denunţă această nouă lege ca ”tăiată pe măsura” lui Netanyahu, care împlineşte vârsta de 74 de ani în noiembrie.

Legea contestată este un amendament la Legea fundamentală - denumită ”Guvernul” - care precizează în condiţii un premier poate fi declarat temporar inapt să-şi exercite funcţia.

Legile fundamentale fac oficiu de Constituţie în Israel, iar până în prezent cea despre Guvern stipula că premierul poate fi declarat inapt, dar fără să precizeze motivele care pot antrena o astfel de decizie şi nici să stabilească o procedură în acest sens.

Potrivit noii legi, şeful Executivului poate fi declarat inapt numai în caz de incapacitate fizică sau mentală şi numai în două cazuri - atunci când cere el însuşi acest lucru sau în urma unei proceduri declanţate de un vot al Guvernului, cu votul a două treimi dintre miniştri.

Recursurile împotriva amendamentului cer anularea sau cel puţin ca aplicarea acestuia să fie amânată până după alegerile legislative prevăzute în 2026.

În februarie, un ONG anticorupţie a depus un recurs la Curtea Supremă în vederea obţinerii unei destituiri a lui Netanyahu.

ONG-ul afirma, în sprijinul acestei cereri, că funcţia de premier îl plasează pe Netanyahu în situaţia de conflict de interese, din cauza proceselor sale în curs în mai multe dosare de corupţie.

Şeful Likud (dreapta), care a obţinut împreună cu aliaţii săi din partide evreieşti ultraortodoxe şi de extremă dreapta o victorie în alegerile legislative din noiembrie 2022, este acuzat de corupţie într-o serie de dosare.

Procesul s-a deschis în mai 2020 - o premieră în Israel în cazul unui premier în funcţie.

Netanyahu respinge acuzaţiile formulate împotriva sa şi se consideră victima unei vânătoare de vrăjitoare.

Contestat în stradă, proeictul reformei justiţiei se află la originea uneia dintre cele mai importante mobilizări populare din istoria Israelului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.