Curtea Supremă a Statelor Unite a stabilit la 25 aprilie dezbaterile cu privire la imunitatea penală invocată de către Donald Trump în calitate de fost preşedinte, potrivit unui calendar al Curţii în luna aprilie publicat miercuri, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cea mai înaltă jurisdicţie americană a decis la 28 februarie să se sesizeze în această problemă, amânând astfel data unui proces federal al fostului preşedinte cu privire la o tentativă de răsturnare ilegală a rezultatelor alegerilor din 2020.

Presupusul candidat republican în alegerile prezidenţiale din noiembrie - vizat în patru procese penale - încearcă, prin multiple recursuri, să amâne cât mai târziu posibil să fie judecat, eventual după alegeri.

Procesul în care este acuzat de încercări ilegale de răsturnarea rezultatului alegerilor în care Joe Biden a obţinut o victorie urma să înceapă la 4 martie.

Însă întreaga procedură a fost suspendată până la tranşarea problemei imunităţii penale revendicate de către Gonald Trump.

O Curte de Apel federală a stabilit la 6 februarie că Donald Trump nu are vreo imunitate penală, iar acesta s-a adresat Curţii Supreme cu scopul de a suspenda această hotărâre.

Procurorul special Jack Smith, care a instruit dosarul, a cerut, din contră, Curţii Supreme să respingă această cerere de suspendare. El i-a recomandat să nu accepte să se pronunţe în acest dosar, iar dacă decide să o facă să stabilească un calendar accelerat.

Curtea Supremă i-a dat în parte satisfacţie lui Donald Trump şi nu a permis ca hotărârea Curţii de Apel să intre în vigoare până când nu se pronunţă ea însăşi.

Prin programarea dezbaterilor ”în săptămâna lui 22 aprilie”, Curtea a dat câştig de cauză cererii unui termen cât mai apropiat a procurorului special.

Însă o majoritate a comentatorilor juridici şi politici consideră hotărârea Curţii Supreme drept un succes în strategia de tărăgănare a lui Donald Trump, pentru că reduce şansele ca procesul să aibă loc înaintea alegerilor prezidenţiale, chiar dacă cei nouă judecători îi resping imunitatea.

Procesul federal din Florida cu privire la gestionarea unor documente clasificate, instruit tot de către procurorul special Jack Smith şi prevăzut începând de la 20 mai, urmează să fie amânat cu mai multe luni.

Echipa lui Jack Smith a propus săptămâna trecută ca procesul să înceapă la 8 iulie.

Avocaţii lui Donald Trump, care-şi reiterează opozaiţia faţă de orice proces ”înainte de sfârşitul alegerilor prezidenţiale din 2024”, au evocat data de 12 august, însă au sugerat ca tribunalul să aştepte ca Curtea Penală să se pronunţe cu privire la imunitatea penală revendicată de către clientul lor.

În cazul în care va fi ales, Donald Trump ar putea, după o eventuală învestire în funcţie, în ianuarie, să ordone o oprire a urmăririlor penale federale împotriva sa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.