Curtea Supremă a Regatului Unit îşi prezintă marţi hotărârea cu privire la legitimitatea deciziei controversate a premierului Boris Johnson de a suspenda parlamentul timp de cinci săptămâni, odată cu apropierea Brexitului, a anunţat luni o purtătoare de cuvânt a Curţii, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Hotărârea celor 11 judecători ai Curţii Supreme urmează să fie anunţată marţi, la ora locală 10.30 (11.30, ora României), după trei zile de audieri, săptămâna trecută, la Londra, a precizat purtătoare de cuvânt.

Boris Johnson este acuzat de către criticii săi căa suspendat Parlamentul până la 14 octombrie, cu doar două săptămâni înaintea datei Brexitului, pentru a pune căluş opoziţiei şi a precipita Regatul Unit către o ieşire fără acord din Uniunea Europeană (UE) la 31 octombrie.

El a repetat neîncetat că această măsură este justificată în vederea pregătirii şi prezentării priorităţilor sale politice naţionale după ce a ajuns la putere la sfârşitul lui iulie.

Curtea Supremă a fost sesizată după două hotărâri opuse. Una, dată de Înalta Curte a Londrei, consideră că ea nu are de tranşat cu privire la o decizie politică. Cealaltă, pronunţată de justiţia scoţiană, a găsit ”ilegală” decizia premierului.

Însă, pentru Guvern, nu justiţiei îi revine să se pronunţe asupra ”prorogării” Parlamentului.

Decizia premierului este ”în mod findamental politică prin natura” sa, întrucât priveşte gestionarea calendarului legislativ de către Guvern, a pledat săptămâna trecută avocatul său, James Eadie.

Boris Johnson urmează să afle hotărârea justiţiei marţi, la New York, unde se află în prezent pentru a participa la summitul pe tema luptei împotriva modificărilor climatice şi la Adunarea Generală a ONU.

El urma să se întâlnească luni cu preşedintele Consiliului European Donald Tusk, iar apoi să participe la o reuniune cu preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Angela Merkel.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.