Curtea Supremă a Braziliei decis, marţi, eliberarea condiţionată a 137 de persoane acuzate că au participat la atacul violent antiguvernamental de luna trecută, transmite AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Presupuşii participanţi la atacul asupra mai multor clădiri esenţiale din Brazilian vor fi obligaţi să poarte brăţări electronice, li s-au anulat paşapoartele şi li s-a interzis să folosească reţelele de socializare, să poarte arme de foc sau să părăsească locuinţa seara şi în weekend.

Într-un comunicat, tribunalul a precizat că judecătorul Alexandre de Moraes a autorizat eliberările deoarece "investigaţiile au arătat că nu au fost nici finanţatori, nici actori principali" în atacurile asupra sediilor puterii din capitală, la 8 ianuarie.

De asemenea, judecătorul a ţinut cont de faptul că majoritatea celor eliberaţi "nu au antecedente penale şi au copii mici".

Peste 800 de persoane arestate în urma revoltei rămân în detenţie, în timp ce puţin peste 600 au primit eliberarea condiţionată, a precizat tribunalul.

La 8 ianuarie, mii de susţinători ai fostului preşedinte Jair Bolsonaro au atacat Palatul Prezidenţial, Curtea Supremă şi Congresul.

Aceştia au reuşit să spargă cu uşurinţă cordonul de securitate din jurul clădirilor şi au provocat pagube uriaşe, inclusiv la opere de artă nepreţuite.

De atunci, preşedintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, a concediat peste 50 de soldaţi din dispozitivul său de securitate.

Manifestanţii au refuzat să accepte victoria la limită a stângii Lula asupra extremei drepte Bolsonaro în alegerile din octombrie anul trecut.

Revoltele din Brazilia au amintit de violenţele de la Capitoliul SUA, comise de susţinătorii lui Donald Trump la Washington cu doi ani mai devreme, când republicanul a fost înlăturat de democratul Joe Biden.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.