Curtea Supremă a Statelor Unite a blocat planul lui Biden de scutire a datoriilor de 430 de miliarde de dolari din împrumuturi pentru studenţi - o măsură de care ar fi trebuit să beneficieze până la 43 de milioane de americani şi să îndeplinească o promisiune de campanie, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele democrat a denunţat decizia prin care judecătorii s-au pronunţat cu 6-3, precum şi noi măsuri pentru a-i ajuta pe studenţi folosind o abordare diferită.

Instanţa a dat dreptate celor şase state cu orientare conservatoare - Arkansas, Iowa, Kansas, Missouri, Nebraska şi Carolina de Sud - care au obiectat în faţa anulării împrumuturilor studenţeşti ale lui Biden. Hotărârea a dat o lovitură celor 26 de milioane de debitori care au solicitat scutirea, după ce Biden a anunţat planul în august 2022 şi a reprezentat un eşec politic pentru el. 

"Decizia de astăzi a închis o cale. Acum vom urmări o alta", a declarat Biden la Casa Albă, anunţând măsurile luate în cadrul unei legi numite Higher Education Act. "Nu voi înceta niciodată să lupt pentru voi. Vom folosi toate instrumentele pe care le avem la dispoziţie pentru a vă obţine reducerea datoriilor studenţilor de care aveţi nevoie - şi pentru a vă atinge visele". 

Preşedintele Curţii John Roberts a luat în derâdere argumentul administraţiei Biden potrivit căruia programul de scutire a împrumuturilor - o măsură legată de urgenţa naţională generată de pandemia COVID-19 - a fost doar o modificare a unui program existent şi a menţionat că o astfel de acţiune de amploare ar necesita aprobarea clară a Congresului.

Planul lui Biden a fost o îndeplinire a promisiunii din campania din 2020 de a anula o parte din datoria federală de 1.600 de miliarde de dolari a împrumuturilor studenţeşti, dar a fost criticat de republicani, care au spus că este o depăşire a autorităţii sale şi un beneficiu nedrept pentru debitorii cu studii superioare, în timp ce alţi debitori nu au primit o astfel de scutire.

Conform planului, guvernul SUA ar anula până la 10.000 de dolari din datoria federală a studenţilor pentru americanii care câştigă sub 125.000 de dolari şi care au obţinut împrumuturi pentru a-şi plăti colegiul şi alte tipuri de educaţie postliceală şi 20.000 de dolari pentru beneficiarii granturilor Pell, acordate studenţilor din familii cu venituri mici.

Administraţia a declarat că planul a fost autorizat în baza unei legi federale din 2003 numită Higher Education Relief Opportunities Opportunities for Students Act, sau Heroes Act, care îi permite secretarului pentru educaţie să "renunţe sau să modifice" asistenţa financiară pentru studenţi în timpul războiului sau al situaţiilor de urgenţă naţională.

Atât Biden, cât şi predecesorul său republican, Donald Trump, s-au bazat pe Heroes Act pentru a întrerupe în mod repetat plăţile pentru împrumuturile studenţeşti şi pentru a opri acumularea de dobânzi pentru a atenua presiunea financiară asupra debitorilor de împrumuturi studenţeşti în timpul pandemiei COVID-19.

Biden, care doreşte să fie reales anul viitor, i-a criticat pe aleşii republicani care s-au opus planului său.

"Nu au avut nicio problemă cu împrumuturi de miliarde de dolari legate de pandemie pentru companii - inclusiv sute de mii şi, în unele cazuri, milioane de dolari pentru propriile lor firme", a spus Biden.

Aproximativ 53% dintre respondenţi au susţinut reducerea datoriei, în timp ce 45% s-au opus, într-un sondaj Reuters/Ipsos realizat în martie în SUA.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.