Curtea Penală Internaţională (CPI) va continua să investigheze crimele de război, fără să fie afectată de ameninţările administraţiei Trump, a informat organizaţia, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Curtea a informat că nu va fi intimidată şi nici oprită din a-şi îndeplini misiunea globală.

Consilierul pe securitate naţională al Casei Albe, John Bolton, a avertizat că dacă CPI va continua să investigheze presupusele crime de război comise de soldaţii şi membrii serviciilor secrete americane în Afganistan sau orice investigaţie legată de Israel sau alţi aliaţi ai SUA, SUA va pune sub acuzare oficialii curţii.

Într-un comunicat publicat marţi, Curtea a precizat: „Curtea a fost înfiinţată de statutul de la Roma, la care participă 123 de ţări din toate regiunile lumii, ca un instrument pentru a se asigura că cei vinovaţi de crime împotriva umanităţii vor fi traşi la răspundere. Curtea este o instituţie juridică independentă şi imparţială.”

„Abia atunci când statele membre nu investighează astfel de crime şi nu oferă justiţie celor afectaţi, Curtea îşi va exercita jurisdicţia”, se arată în comunicat.

„CPI va continua să îşi facă treaba fără să fie afectată, în concordanţă cu aceste principii şi cu principiul statului de drept”, se încheie comunicatul.

John Bolton a numit Curtea ca fiind „ilegitimă” şi a promis că SUA vor face tot ce pot pentru a-şi proteja cetăţenii. SUA nu face parte din Curtea înfiinţată în 2002. 

Bolton este nemulţumit de cererea de anul trecut a procurorului Fatou Bensouda pentru o investigaţie privind posibile crime de război în Afganistan, fiind suspectaţi soldaţi şi ofiţeri ai serviciilor secrete americane.

Bolton a declarat că nici Afganistanul şi niciun alt stat membru al CPI nu a făcut o astfel de cerere.

Bolton este de părere că CPI este o ameninţare „la adresa suveranităţii şi securităţii naţionale a SUA” şi că îşi arogă jurisdicţie „asupra unor infracţiuni care au definiţii disputate şi neclare”.

De asemenea, consideră el, CPI este „în plus” deoarece SUA „nu recunosc o autoritate mai înaltă decât Constituţia SUA.”

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.