Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) a emis noi măsuri provizorii vizând Israelul, prin care dispune ca acesta să livreze ajutoare şi să deschidă puncte de frontieră, în contextul în care situaţia în Fâşia Gaza, pe care o bombardează şi asediază, se deteriorează, anunţă joi instituţia ONU într-un comunicat postat pe site.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Curtea a emis aceste noi măsuri vineri, în urma unei noi cereri, la 6 martie, a Africii de Sud, care a depus această plângere, în decembrie, prin care acuză Israelul de genocid în Războiul din Fâşia Gaza, în baza unei ofensive israeliene continue, în urma unui atac comis la 7 octombrie de către mişcarea islamistă plaestiniană Hamas în sudul Israelului, soldat cu 1.200 de morţi şi luarea a 240 de ostatici.

Peste 32.000 de palestinieni au fost ucişi în atacuri israeliene de la 7 octombrie, potrivit Ministerului Sănătăţii din Fâşia Gaza.

ISRAELUL SĂ ASIGURE LIVRAREA DE AJUTOARE

Între aceste noi măsuri, Curtea cere Israelului, ”având în vedere întrăutăţirea condiţiilor de trai ale palestinienilor în (Fâşia) Gaza, mai ales răspândirea fometei şi înfometării”, să ia ”toate măsurile necesare şi eficiente pentru a asigura, de îndată, în deplină cooperare cu ONU, furnizarea fără oprelişti şi la scară mare de către toate părţile vizate a serviciilor de bază şi a asistenţei umanitare de care palestinienii au nevoie urgent în întraga (Fâşie) Gaza”.

Curtea precizează că aceste ajutoare constau în mâncare, apă, electricitate, combustibil, adăpost, haine, igienă şi salubritate, dar şi materiale şi îngrijiri medicale.

ISRAELUL SĂ DESCHIDĂ MAI MULTE TRECERI ALE FRONTIEREI

Curtea dispune ca Israelul să întreprindă aceste noi măsuri ”inclusiv prin creşterea capacităţii şi numărului punctelor terestre de trecerea frontierei şi menţinerea lor deschisă atât timp cât este necesar”.

Ea dispune, prin măsuri suplimentare, ca Israelul să garanteze ”de îndată faptul că armata sa nu comite acte care să constituie încălcări ale niciunuia dintre drepturile palestinienilor în (Fâşia) Gaza ca grup protejat” în baza Convenţiei genocidului.

Instanţa subliniază că acest lucru implică ”împiedicarea, prin orice acţiune, a trimiterii de susţinere umanitară de care este atâta nevoie”.

Ea cere Israelului să-i prezinte, în termen de o lună, un raport cu privire la îndeplinirea tuturor acestor măsuri.

Un purtător de cuvânt al ONU, Stéphane Dujarric, a subliniat joi, într-o conferinţă de presă zilnică, asupra independeţei CIJ.

”Noi credem în principiul potrivit căruia toate statele membre trebuie să respecte hotărârile Curţii” internţaion ale de Justiiţie, a insistat el.

CIJ a fost înfiinţată prin Charta ONU ca principalul organ judiciar al Organizaţiei Naţiunilor Unite.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.