Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) va pronunţa, miercuri, verdictul în procedura lansată de oficialii de la Kiev, care cere celei mai înalte instanţe a ONU să ordone Moscovei să oprească imediat invazia Ucrainei

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

CIJ se va pronunţa într-o şedinţă de la ora 16.00 (15.00 GMT) la Haga, unde se află, în urma unei cereri urgente din partea Ucrainei depusă la câteva zile după începerea invaziei ruse din 24 februarie.

Kievul consideră că Rusia şi-a justificat ilegal invazia printr-un pretins fals genocid împotriva populaţiilor de limbă rusă din regiunile ucrainene Doneţk şi Lugansk. Ucraina doreşte ca CIJ, creată în 1946 pentru a soluţiona disputele dintre state, să ia măsuri de urgenţă pentru a ordona Rusiei "suspendarea imediată a operaţiunilor militare”.

"Rusia trebuie oprită, iar instanţa are un rol de jucat în oprirea ei”, a declarat reprezentantul Ucrainei Anton Korînevici, în cadrul unei audieri, informează lefigaro.fr.

Rusia a refuzat să se prezinte la audierile CIJ în acest caz din 7-8 martie. Dar, într-un document scris, Moscova a respins jurisdicţia instanţei în privinţa pretenţiei Ucrainei.

Rusia susţine că nu intră în domeniul de aplicare al Convenţiei de genocid din 1948, pe care Kiev îşi întemeiază cazul. "Guvernul Federaţiei Ruse solicită cu respect Curţii să se abţină de la a indica măsuri provizorii şi să scoată cazul de pe rolul său”, au spus autorităţile de la Moscova.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.